Soome välismaalaste politsei komissari Heli Aaltoneni ettekande teema oli „Tänapäeva seitse venda” ehk erinevad välismaalaste tüübid. Aaltoneni süüdistatakse nüüd stereotüüpide loomises ja eelarvamuste õhutamises, vahendab Ilta-Sanomat.

Helsingi linna ja Helsingi politsei eile Aleksis Kivi päeval korraldatud seminari teemaks olid dokumentideta välismaalased ja järelevalve nende üle.

Aaltoneni esitletud „Seitsme venna” stiilis iseloomustused erinevate välismaalaste kohta said Soomes laiemalt teatavaks, kui neid jagas internetis rassismivastase võrgustiku Rasmus esindaja Sanna Valtonen.

Aaltoneni esimene tüüp oli järgmine:

„Vendadest vanim, Juhani, on eestivene töömees, kes elab „ebaseaduslikuks ühiselamuks” muudetud tööstushallis Tattarisuos, on iseloomult äkiline, käsutav ja viinavõtja ning maksab makse Soome. Ta on olnud kuus kuud tööl Soome ehitusfirmas.”

Kes on ülejäänud?

Tuomas on Hispaania elamisloaga Soome saabunud gambialane, kellel on mitmeid trahve narkootikumide tarbimise ja omamise eest.

Aapo on Gruusia varjupaigataotleja, kellele on öeldud, et Soomest saab paremat abi haigele lapsele.

Simeoni on Hiina kokk, kes teeb tööd majutuse ja söögi eest.

Timo on kolme naisega somaallane.

Lauri on seksuaalvähemusse kuuluv noor brasiillane.

Eero on Iraagi varjupaigataotleja, kes väidab, et on 16-aastane, aga on tegelikult 25. Kaitsepolitsei andmetel on ta ohuks riiklikule julgeolekule.

Aino on keeleoskuseta mosleminaine, kes istub kodus ja tööl ei käi. Kannatab perevägivalla ja inimkaubanduse all.

Helsingi politsei kiirustas juba õhtul Twitteris kirjutama, et politsei ei taha mingil juhul kinnistada rassistlikke stereotüüpe.

Aaltonen ütles, et esitles näiteid juhtumitest, millega politsei kokku puutub näiteks restorane või ehitusobjekte kontrollides, ning eitas rassistlikku profileerimist.

Aaltonen rääkis, et vestles ettekande teemal pärast selle lõppu inimõiguslastega. „Minu arvates jõudsime päris heale konsensusele. Aga nad tahtsid sellest rassistlikult aru saada, nagu selgus. Sinna pole midagi parata,” ütles Aaltonen Uusi Suomile.

Soome politseivalitsus teatas, et võttis Helsingi välismaalaste politsei rassistlikuks ja stereotüüpseks peetud seminariettekande uurimise alla.

„Politseivalitsuse seaduslikkusjärelevalve on võtnud menetlemisele eilse Helsingi politsei välismaalaste politsei üritusega seotud kaebuse. Politsei peab kaitsma kõigi põhi- ja inimõigusi. Rassismile on nulltolerants,” teatas Soome politsei Twitteris.