Putini ja Kurzi kohtumine oli juba neljas sel aastal. Austria delegatsioon võeti vastu Vene tsaaride residentsis ning president ja liidukantsler vestlesid Talvepalee väikeses troonisaalis, vahendab Vesti.ru.

Vene Gazprom ja Austria energiaettevõte OMV allkirjastavad kokkuleppe ühise nafta ja gaasi tootmise kohta Urengoi leiukohas. OMV finantseerib ka gaasitoru Nord Stream 2.

„Me saame juba 50 aastat gaasi Venemaalt. Need tarned on alati olnud stabiilsed, isegi kõige keerulisematel poliitilistel aegadel. Ja see on Euroopa jaoks tähtis – kaks kolmandikku gaasist tarnitakse Venemaalt,” rõhutas Kurz.

USA ähvardab Euroopa ettevõtteid sanktsioonidega, et need lõpetaksid alternatiivse energiakanali rajamise. Putin tuletas meelde Bulgaariat, kes alguses toetas South Streami gaasitoru rajamist ja oleks võinud teenida selle pealt pool miljardit dollarit aastas, aga loobus sellest surve ja all ja nüüd kahetseb.

„Üldse ei tahaks, et kogu Euroopa näeks välja nagu Bulgaaria, näitaks üles sellist nõrkust ja võimetust kaitsta oma rahvuslikke huve,” ütles Putin. „Tahan teile kinnitada, et Venemaa oli, on ja jääb kindlasti alatiseks kõige usaldusväärsemaks tarnijaks, sealhulgas ka sellepärast, et torujuhtmesüsteem kulgeb otse esmasest allikast, Jamalist, Siberist. See kõrvaldab transiidiriskid ja nii edasi. Kas tõesti hakkab Euroopa ostma gaasi 30 protsenti kallimalt teistest regioonidest, sealhulgas USA-st? Võib loomulikult, aga see on lihtsalt rumalus, raiskamine ja oma ülemaailmse konkurentsivõime alandamine. Tarbija, kodanike, majanduseni jõuab kallim toode. Seetõttu ma loodan, et terve mõistus tõukab meid kõiki sellist laadi projektide realiseerimiseni. Võitleme selle eest.”