Nädalavahetuse läbiotsimised on seotud ulatusliku majanduskuritegude uurimisega. Soome ettevõtet kahtlustatakse miljonite eurode väärtuses rahapesus. Ettevõtet kahtlustatakse raskes rahapesus ja raskes maksupettuses ning pensionikindlustusmaksu pettuses, vahendab Helsingin Sanomat.

Läbiotsimised toimusid keskkriminaalpolitsei teatel kokku 17 objektil Päris-Soome maakonnas. Massiivses operatsioonis osales võimude teatel sadakond inimest keskkriminaalpolitseist, Edela-Soome politseist ja merepiirivalvest. Kasutusel olid merepiirivalve alused, lennukid ja helikopterid ning abi andis ka Soome kaitsevägi.

Operatsioon tekitas nädalavahetusel erinevaid spekulatsioone.

Helsingin Sanomat kirjutas laupäeval, et ettevõtte Airiston Helmi ulatuslikud ehitusprojektid ja suured kinnisvaraobjektid näiteks Säkkiluotol on tekitanud imestust juba aastaid.

Helsingin Sanomate allikas Soome kaitseväes ütles, et venelastega seotud ettevõte on olnud aastaid nii kaitseväe kui ka kaitsepolitsei (Supo) jälgimise all. Allika sõnul on Soome sõjaväevõimud kaalunud, kas Turu saarestikus mitmeid krunte hankinud ettevõtte tehinguid võiks piirata.

Keskkriminaalpolitsei ei ole kinnitanud, millist ettevõtet kahtlustatakse, aga kõik märgid viitavad sellele, et tegemist on Airiston Helmiga.

Ranta-aho märkis, et operatsioon viidi läbi majanduskuriteo uurimise tõttu. Operatsiooni käigus konfiskeeriti muu hulgas dokumente ja andmesalvestusvahendeid, näiteks mälupulki.

„On täiesti normaalne, et majanduskuriteo uurimisel tehakse läbiotsimine, kui see on vajalik. Oleme konfiskeerinud majanduskuriteoga seotud materjali ja vähemalt praeguses faasis ei ole leidunud midagi mingile muule kuriteole viitavat ja läbiotsimistel ei ole leidunud midagi erilist,” ütles Ranta-aho.

„Siiski on konfiskeeritud palju materjali, mida ei ole jõutud läbi vaadata. Selleks võib kuluda kuid,” lisas Ranta-aho.

Pühapäeval oli operatsiooni põhirõhk keskkriminaalpolitsei teatel kahtlustatav musta tööjõu kasutamine ettevõtte omanduses oleva kinnisvara ehitamisel.

Otsingupiirkonnas laupäeval kehtestatud lennukeeld tühistati pühapäeva keskpäeval. Ranta-aho sõnul taheti lennukeeluga takistada droonide lennutamist, et piirivalve helikopter saaks ohutult lennata.

Keskkriminaalpolitsei pidas kinni kolm isikut, kellest üks lasti eile vabaks.

Kokku kuulas keskkriminaalpolitsei nädalavahetusel üle seitse isikut.

Kahtlustatav kriminaalne tegevus on Ranta-aho sõnul kestnud juba pikka aega. Kuritegudes kahtlustatakse välismaalasi.

Ettevõte Airiston Helmi on asutatud 2007. aastal.