Kohalviibiva Delfi ajakirjaniku sõnul on inimesed kogunenud Santakose parki alates eilsest. "Paavst tuleb parki lahtises autos ning tervitab inimesi, kellest paljud on veetnud seal öö, et paremat kohta saada ja võimaluse paavsti puudutada," kirjeldas ta.

Missale on pileti soetanud 90 000 inimest.

Kohal on ka neid inimesi, kes osalesid Johannes Paulus II visiidi ajal peetud missal 25 aasta eest. "Üks kohalik naine ütles, et ei suuda uskuda oma õnne - mäha oma elu jooksul kaks korda paavsti on talle ülioluline," vahendas reporter Kaunasest.

Paavst saabus missale ning lehvitas inimestele:

Missal laulab 260 liikmega koor, laval on 15 piiskoppi Leedust ja 15 teistest riikidest, üldse on kohal 800 preestrit, 485 munka, lisaks paarsada seminaristi. Kohal on ka luteri ja õigeusu kirikute esindajad.

Missal teenivad vaimulikud kannavad lootust sümboliseerivat rohelist. Laval on Leedu patrooni Trakai Jumalaema originaalmaal, mida pole varem kunagi nii kaugel tema tavalisest asukohast Trakai basiilikas eksponeeritud.

Palverändurid on tulnud Valgevenest, Lätist, Poolast, Saksamaalt, isegi Islandilt, Rootsist ja Ameerikast – leedulaste arvestuste kohaselt on saabunud 1400 palverändurit.

Arvatakse, et üldse koguneb enam kui 100 000 inimest.

Missat kajastab 200 ajakirjanikku, tehakse otseülekandeid. Tunglemine avaral pressitrüünil on olnud tihe, kiiruga paremate piltide ja salvestuste saamiseks on pillatud esemeid ja kukutud ka ise. Kuna sealt on hea vaade, siis kasutavad mõned leedulastest ajakirjanikud eelist niimoodi missast osa saada.

Oma kõnes missal puudutas paavst Franciscus Leedu rahva möödunud aegade kannatusi, öeldes et eriti vanem põlvkond kannab hinges siiani arme, mille tõid kaasa repressioonid ja küüditamised, mis said paljudele saatuslikuks ning samuti tuntakse siiani häbi nende pärast, kellest said oma rahva informaatorid ja reeturid.

Paavst tõi oma kõnes esile võrdluse Jeesuse jüngritega, kes ei tahtnud kuulata sõnumit ristist, vaid arutasid, kes peaks saama paremae kohale taevases kuningriigis.

„Janu võimu ja tähtsuse järele võib saada põhjuseks, miks minevikuhaavad ei parane,“ hoiatas ta ning meenutas, et jüngrite vaidluse lõpetas Jeesus sellega, et pani nende keskele lapse ning ütles, et keegi, kes ei saa lapsukese sarnaseks, ei pääse taevariiki.

„Kelle paneks Jeesus seisma meie keskele tänasel pühapäeva hommikul,“ küsis paavst. „Kes on väikseim ja vaeseim meie keskel, keda võiksime tervitada pärast sadat aastat iseseisvust? On need üksildased eakad või noored, kes on kaotanud juured? Või vähemusrahvus linnas?“

Paavst rõhutas, et kui küsimus on abivajajate märkamises ja aitamises, siis ei peaks keegi püüdma vastutust endalt veeretada ja arvata, et probleemidega tegelemine on kellegi teise asi, sest nagu laps jüngrite keskel oli kõigist ühesugusel kaugusel, on ka abivajajteni kõigil ühepikkune tee. „Kuid midagi ei tohiks teha selleks, et ennast upitada ja kiitust teenida,“ sõnas paavst.

Paavsti päev jätkubki täna kannatuste lainel – tagasi Vilniusse minnes on plaanis külastada okupatsiooni ja vabadusvõitluse muuseumi ning palvetada mälestusmärgi juures, mis on püstitatud 40 000 hukatud juudi mälestuseks.

Paavsti teejuhiks on emeriitpeapiiskop Sigitas Tamkevičius, kes veel kaheksakümndendatel istus viis aastat vangilaagris, süüks kiriku ajalehe toimetamine.

Sigitas Tamkevičius pidi täna hommikul andma ka välisajakirjanikele pressikonverentsi, kuid nende üldiseks pettumuseks see tühistati vahetult enne algust.

Missale järgnevalt jagati kombekohast armulauda. Kuigi ülesanne tundus kõrvaltvaatajale keeruline, lahendati see laduse lihtsusega. Vabatahtlike hoitud kollaste vihmavarjude all suundusid vaimulikud organiseeritult erinevate sektorite juurde, kus oli piisavalt ruumi, et inimesed said liikuda ja järjekorras preestrini astuda.

Püha Missa ei läinud niisama mööda ka pressitribüünist, mitmed sinna tulnud vabatahtlikud abilised ja ajakirjanikud leidsid aega, et töö korraks kõrvale jätta, põlvitada ja liturgias osaleda.

Eestis teisipäeval toimuval missal on katoliiklastele eraldatud oma sektor, katoliiklikus Leedus puudus selleks vajadus.

Otseülekanne missast:

Päeva teises pooles käis paavst Kaunase katedraalis, kus teda tervitasid inimhulgad. "Paavstimobiiliga" sõitnud paavst lehvitas kaunaslastele, kes teda lippudega vastu võtsid.