Marek-Iskander Kats, sündinud 1999. aastal ja jõudnud tänaseks omandada seitse klassi haridust, määrati eelmisel aastal Pärnu maakohtu poolt kolmeks aastaks vangi. Ent enne vabaduse kaotamist 10. augustil korraldas noormees suve vältel uusi kuritegusid palavikulise valanguga. Ärandas kaks autot ja frontaallaaduri. Ta sõbra, 1996. aastal sündinud Oliver Einla sõnul oli Katsil juba kõigest suva ja „midagi polnud enam nagunii kaotada.”

Täna oodati noormehi Harju maakohtus. Istungi eel pusis Einla lootusetult lipsusõlme kallal, loobus ja sai abi advokaadilt. Kats tarniti saali vanglapruunis kostüümis, randmed raudus. Süüdistuses loetles prokurör Ainar Koik üles üle tosina kannatanu. Kats ja Einla suutsid suvega laastada rohkem kui eestlase keskmine palk kahe aasta peale kokku.

Romuralli teetöömasinatega

Eelmise aasta 14. juunil, keset kolmapäeva ööd, leidsid Kats, Einla ja Cevin-Patrick Tatter (sündinud 1998. aastal) Suurupis Vaikuse ja Vana-Klooga teeristilt valveta teetöömasinad – uksed lahti, võtmed ees. Metsatukas põllu peal seisid jõude PKM Grupp OÜ traktorid, kopad, laadurid ja muud teetööriistad. Tugevasti napsutanud noormehed läksid härga täis ning ronisid masinatesse.

Hakkas ralli. Tehnikaga kihutati mööda parkimisplatsi, kõigest mööda, üle, ümber ja lõpuks veel otsa ka. Sisse põrutati paakautole ZIL, pinnasetihendajale, asfaldilaoturile ning ribadeks sõideti minilaadur Locust. Kohtusaali pingireast põrnitses noormehi katkematult kuri pilk. PKG grupi juht Ain Leedu nõudis läbi oma juristi Katsilt ja Einlalt kannatuste hüvitamiseks 16 000 eurot. Noormehed punnisid vastu, advokaadid niisamuti – nõutud summa oli kaks ja pool korda suurem algselt kokkulöödud kahjudest. Aga ettevõttele tehtud kahju ei lõppenud romurallitamisega.

Sõbra sõnul polnud Katsil millegagi keset ööd koju sõita. „Marek tahtis linna tagasi saada, aga ükski buss ei sõitnud,” ütles Einla. Paar kilomeetrit rüüstepaigast eemal elanud noormees läks oma sõnul koju jala, Kats aga hüppas kopaga traktorilaadsesse masinasse ja asus sõitma. „Päris uskumatu,” ütles Einla naeru ja üllatuse vahemail. „Sõitiski siis kopaga linna.”

Kollane vilkur katusel säramas, ärandajal muusika klappidest kõrva laulmas, põristas frontaallaadur sõita üle 20 kilomeetri Suurupist Tallinna. Hommikuks pealinna jõudnud kalluri parkis Kats Pelgulinna Selveri taha, kus see siis ülejäänud päeva segamatult seisis. Prokuröri süüdistuses oli masinas kaassõitjana ka Einla.

Pärast päevavalgust, tõenäoliselt ka kosutavat uinakut, uputas Kats laaduri 16. juuni varahommikul merre. Masina teekond Selveri parklast Stroomi randa oli täis hävingut ja lömastatud riidevahetuskabiine. Rataste alla jäi 5500 euro väärtuses kahju Põhja-Tallinna linnaosale. Kell 4.43 uputas poiss masina, mootor veel metallkeres mürisemas, ning põgenes sündmuskohalt enne politseipatrulli saabumist.

Sariärandajad

Katsile polnud see esimene kord 2017. aastal sõidumasinat ärandada. Ega viimane. 10. aprilli hilisõhtul haaras ta endale tuttava mehe korterist tema Mazda võtme. Võttis peale Einla ja veel ühe sõbra ning läks ööseks Kloogaranda. Järgmine päev sõitis ta ärandatud autoga Tapale ja tagasi ning jättis Mazda seisma Tallinna aadressile Sõle 57.

Kolmanda ja teadaolevalt viimase ärandamise saatis Kats korda 6. juulil, mil ta võttis 13-aastase tüdruku isa kodust Audi A6 võtmed. Einla ütles, et tüdrukuga oli ta suhtes ning kasutas olukorda ära. Ärandatud autoga sõitis Kats Kristiine keskuse ette, kust võttis peale sõber Einla. Edasi viis tee läände kuni Tiskre ringini. Kats tegi avarii ja sõitis auto hunnikusse.

Katsi nimetasid prokurör ja teiste noormeeste kaitsjad korduvalt liidriks, justkui mõtteks kõikide tegude taga. Temast sõltumata suutis Einla aga sel suvel veel varastada ühe televiisori ja lüüa vahistamisel politseinikku jalaga nii, et mehel pool nägu valus ja punane.