Woodwardi 448-leheküljeline raamat „Fear. Trump in the White House” („Hirm. Trump Valges Majas”) annab enneolematu sisevaate presidendi siseringi silmade läbi. Woodward kasutab konfidentsiaalseid taustaintervjuusid, et näidata, et presidendi tippnõunikud peavad teda ohuks riiklikule julgeolekule ja on püüdnud ülemjuhataja korraldustest mööda minna, vahendab CNN.

Paljud tülid ja igapäevased kokkupõrked on hästi dokumenteeritud, kuid pilt, mille maalivad Trumpi usaldusalused, kõrgetasemeline personal ja kabineti liikmed, paljastab, et paljud neist näevad palju ärevamat olukorda, hullemat, kui seni teatud või arvatud. Woodward esitab hävitava portree düsfuktsionaalsest Trumpi Valgest Majast, jutustades üksikasjalikult, kuidas tippabid, nii praegused kui ka endised Trumpi administratsiooni ametnikud, on viidud meeleheitele ning on üha rohkem Trumpi tujuka käitumise, võhiklikkuse ja valetamisele kaldumise pärast mures.

Valge Maja personaliülem John Kelly nimetab Woodwardi sõnul Trumpi idioodiks ja segaseks. Kaitseminister James Mattise sõnul on Trumpil asjadest viienda või kuuenda klassi õpilase arusaam. Trumpi endise isikliku advokaadi John Dowdi sõnul on ta „kuradi valetaja”. Dowd ütles Woodwardi teatel Trumpile, et ta lõpetab oranžis kombinesoonis, kui annab tunnistusi Venemaa USA valimistesse sekkumist uurivale eriprokurör Robert Muellerile.

„Ta on idioot. On mõttetu püüda teda veenda midagi tegemata jätma. Ta on käest ära läinud. Me oleme hullumajas,” ütles Kelly väidetavalt ühel personali nõupidamisel. „Ma ei tea isegi, miks keegi meist siin on. See on halvim töö, mis mul on olnud.”

Raamat algab dramaatilise stseeniga. Endine peamajandusnõunik Gary Cohn nägi Ovaalkabineti kirjutuslaual dokumenti, mida pidas ohtlikuks riiklikule julgeolekule. Dokument oleks tõmmanud USA välja kriitilise tähtsusega kaubandusleppest Lõuna-Koreaga. Abid kartsid, et tagajärjed seaksid ohtu ülisalajase riikliku julgeoleku programmi: võime tuvastada Põhja-Korea raketi väljalaskmise vaid seitsme sekundiga.

„Ma varastasin selle tema kirjutuslaualt,” ütles Cohn kolleegile. „Ma ei lasknud tal seda näha. Ta ei näe seda dokumenti kunagi. Pean riiki kaitsma.”

Endine personalisekretär Rob Porter tegi Cohniga koostööd ja kasutas sama taktikat korduvalt, kirjutab Woodward. Lisaks dokumentide otsesele varastamisele Trumpi laualt või nende peitmisele püüdsid nad otsuste tegemist peatada või venitada või juhtida Trumpi tähelepanu kõrvale käskudest, mida pidasid ohuks riiklikule julgeolekule.

„Kolmandik minu tööst oli mõnedele tal olnud tõeliselt ohtlikele ideedele reageerida püüdmine, et anda talle põhjust uskuda, et võib-olla need ei olnudki nii head ideed,” ütles Porter, kelle sõnul tegutsesid tema ja teised endise personaliülema Reince Priebuse vaikival nõusolekul.

Woodward nimetab korduvaid katseid Trumpist mööda minna ei millekski vähemaks kui administratiivseks võimuhaaramiseks.

Woodward kirjeldab, kuidas advokaat Dowd, kes oli kindel, et Trump räägiks ennast sisse, pani ta karmilt proovile – küsis temalt asju, mida küsiks eriprokurör Mueller. Dowdi sõnul kukkus Trump läbi, kuid president leidis ikkagi, et peaks tunnistusi andma.

Woodward kirjutab, et Dowd pidas potentsiaalset ütluste andmist Muellerile täielikuks õudusunenäoks.

Seepeale läksid Dowd ja Trumpi praegune isiklik advokaat Jay Sekulow Muelleri kontorisse ja kandsid prooviküsitluse ette. Nende eesmärk oli väita, et Trump ei saa mingil juhul tunnistusi anda, sest ei ole võimeline tõtt rääkima.

„Ta lihtsalt mõtles midagi välja. See on tema loomuses,” ütles Dowd Muellerile.

Vaatamata Dowdi jõupingutustele jätkas Trump kinnitamist, et võib tunnistusi anda.

„Te saa seda mingil juhul läbi teha. ... Ärge andke tunnistusi. Asi on kas nii või siis oranž kombinesoon,” ütles Dowd Trumpile.

Woodwardi sõnul ei saanud Dowd Trumpile öelda seda, mida mõtles: „Sa oled kuradi valetaja.”

Kogu raamatus kirjeldab Woodward Trumpi kui meest, kelle kinnismõte on tema staatus meedias ja peamiste toetajate hulgas. Trump näib olevat üksildane ja paranoiline. Ta vaatab tihti tunde televiisorit.

Lähimate abide sõnul on Trumpil vihahood ja ta näib nautivat teiste alandamist.

„See mees on vaimselt väärastunud,” ütles Trump peaprokurör Jeff Sessionsi kohta. „Ta on rumal lõunalane.”

Priebuse kohta ütles Trump, et ta on nagu väike rott ja lihtsalt vudib ringi.

Endist New Yorgi linnapead Rudy Giulianit alandas Trump otse näkku, kui Giuliani oli ainus kampaaniameeskonna liige, kes tollast presidendikandidaati televisioonis kaitsma valmis oli pärast video avaldamist, kus Trump kirjeldas naiste seksuaalset ründamist.

„Rudy, sa oled beebi,” ütles Trump mehele, kes on nüüd tema advokaat. „Ma ei ole näinud elus minu halvemat kaitsmist. Nad võtsid sul seal mähkme ära. Sa oled nagu väike beebi, kellel oli vaja mähkmeid vahetada. Millal sinust mees saab?”

Vestluses senaator Lindsey Grahamiga nimetas Trump president Barack Obamat „nõrgaks munniks”, sest Obama ei tegutsenud Süürias, kirjutab Woodward.

2017. aasta 27. juulil kogunesid Trumpi riikliku julgeoleku juhid Pentagonis, et püüda õpetada presidendile liitlaste ja diplomaatia tähtsust.

Trumpi filosoofia diplomaatia kohta on isiklik. „See kõik on juht versus juht. Mees versus mees. Mina versus Kim,” ütles Trump Põhja-Korea kohta.

„Suur Probleem” on Woodwardi sõnul Trumpi võimetus mõista, et tema tollitariifide kehtestamise ristisõda võib ohtu seada ülemaailmse julgeoleku.

Õpetamine ei läinud aga plaani järgi.

„Te peaksite mehi tapma. Teil on vaja strateegiat inimeste tapmiseks,” ütles Trump Afganistani kohta.

Trump seadis ka kahtluse alla USA vägede Lõuna-Koreas hoidmise mõistlikkuse.

„Seega, härra president, mida te selles regioonis vajaksite, et öösel hästi magada?” küsis Cohn.

„Mul ei ole vaja mitte kuraditki,” vastas Trump. „Ja ma magan nagu laps.”

Pärast Trumpi lahkumist sellelt koosolekult kuulutas tollane välisminister Rex Tillerson: „Ta on kuradi nõdrameelne.”

Woodward tsiteerib nimetut Valge Maja ametnikku, kes andis kohtumisele veelgi karmima hinnangu: „Näib selge olevat, et paljud presidendi kõrgemad nõuandjad, eriti riikliku julgeoleku valdkonnas, on äärmiselt mures tema kõikuva iseloomu, tema suhtelise võhiklikkuse, tema õppimisvõimetuse ning nende arvates ohtlike vaadete tõttu.”

Trump küsis hilisemal koosolekul, miks peab USA maksma nii suure vägede kohaloleku eest Lõuna-Koreas.

„Me teeme seda, et vältida kolmandat maailmasõda,” vastas kaitseminister Mattis selle aasta jaanuaris. Pärast seda rääkis Mattis oma kaastöötajatele, et Trumpi arusaamine asjadest on nagu viienda või kuuenda klassi õpilasel.

Trumpi see aga ei veennud. „Ma arvan, et me võiksime olla nii rikkad, kui me poleks lollid,” ütles ta.

Woodward kirjutab ka, et Trump tellib väljatrükke oma säutsudest ja uurib, millised on kõige populaarsemad.

USA riikliku julgeoleku juhtide jaoks on Twitter suur mure. „See võib meid sõtta kiskuda,” hoiatasid nad Trumpi.

Abid püüdsid moodustada Twitteri „komiteed” presidendi säutsude kohendamiseks, kuid nad ei suutnud Trumpi peatada.

Trump ise peab end osavaks sõnasepaks.

„See on hea asi,” ütles Trump, kui Twitter suurendas täheruumi 280-le. „Aga sellest on väheke kahju, sest mina olin 140 tähemärgi Ernest Hemingway.”

Juttu on ka Valge Maja personali tülidest Trumpi väimehe Jared Kushneri ja tütre Ivankaga.

„Sa pole midagi muud kui kuradi töötaja!” karjus endine peastrateeg Steve Bannon koosolekul Ivanka peale, kirjutab Woodward. „Sa kõnnid siin ringi ja käitud nagu juhiksid kogu asja, aga ei juhi. Sa oled töötaja!”

„Ma ei ole töötaja!” kisas Ivanka vastu. „Minust ei saa kunagi töötajat. Ma olen esimene tütar.”