"Selliste väljakutsete puhul on tegemist ärevaks tegevate teadetega, millele reageerime alati kõrgeima prioriteedi ning suurte jõududega. Oma tööpraktikas näeme, et viimastel aastatel reageerivad politseinikud pea iganädalaselt väljakutsetele, kus keegi relvataolise esemega vehib või ähvardab ja ümberkaudsetes inimestes hirmu tekitab," ütles Tamber täna Delfile.

Väljakutsele reageerides ei tea operatiivteenistused kunagi, kas välimuselt tulirelvale väga sarnane ese on stardipüstol, mängu-, õhk-, gaasi- või hoopis tulirelv. "Sel hetkel on politseinike esmaülesanne tagada ümberkaudsete inimeste turvalisus, mistõttu võib taoline olukord eskaleeruda ning seada lõpuks ohtu relvaga vehkija enda," seletas Tambre.

Tamberi sõnul on õhkrelvad originaalrelvaga välimuselt identsed. Lisaks olukordadele, kus inimesed saavad pihta, on olnud ka juhtumeid, kus tulistatakse linde ja loomi.

"Oleme inimestelt ära võtnud õhkrelvi, mida on proovitud ümber ehitada selliselt, et õhkrelvast saaks lasta tõsiseid vigastusi põhjustavaid esemeid, nagu nõelad. Kindlasti vajab see teema tähelepanu ja mõningaid probleeme aitaks lahendada tugevam regulatsioon," seletas Tamber. Ühe lahendusena võiksid tema sõnul kaubanduses vabalt kättesaadavad õhkrelvad olla erksavärvilised ja seega lihtsamini eristatavad tulirelvast.

"Kõik relva, aga ka relvataolist eset omavad inimesed peavad seda enesega kaasas kandma varjatult ning käituma teistes inimestes hirmu tekitamata. Avalikus ruumis niisama relvaga vehkimisele ei ole mingit õigustust," teatas Tambre.

Eile peeti tulistamise sündmuspaigas kinni politsei tööd seganud ja relvataolise esemega ähvardanud 25-aastane mees, keda politsei õhkrelvast laskmises ei kahtlusta. Pealtnägijate sõnul lasti õhkpüssiga kõrgest tornmajas aknast ning sihikule võeti kaks erinevat punkti maja ümbruses, kus istusid öötunde nautivad inimesed.

Tegemist pole esimese sel nädalal toimunud tulistamisjuhtumiga, millega politsei on sunnitud tegelema. Kolmapäeva õhtul Lasnamäel tulistas teetööline kuus lasku möödakäija pihta, kellega tal oli tekkinud konflikt. Mees on vahistatud ja teda kahtlustatakse tapmiskatses.