Vatikan teatas, et Franciscus kiitis heaks muudatuse katoliku kiriku katekismuses, mis on kiriku ametlike õpetuste kogu. Seni oli katekismuses öeldud, et kirik ei välista surmanuhtluse kasutamist, kui see on ainus viis kaitsta inimelusid ebaõiglase agressori vastu, vahendab Associated Press.

Uus õpetus, mida sisaldab katekismus nr 2267, ütleb, et senine seisukoht on vananenud ja on uusi viise ühise heaolu kaitsmiseks.

„Sellest järelduvalt õpetab kirik evangeeliumi valguses, et surmanuhtlus on lubamatu, sest see on rünnak inimese puutumatuse ja väärikuse vastu, ning ta teeb pühendunult tööd selle kaotamiseks üle maailma,” öeldakse mais heaks kiidetud, aga alles täna avaldatud uues tekstis.

Kaaskirjas ütleb Vatikani doktriinibüroo, et katoliikliku doktriini areng surmanuhtluse osas ei ole vastuolus varasemate õpetustega, vaid pigem nende evolutsioon.

„Kui poliitiline ja ühiskondlik olukord minevikus tegi surmanuhtlusest vastuvõetava vahendi ühise heaolu kaitsmiseks, siis täna mõistetakse üha rohkem, et inimese väärikus ei kao isegi pärast kõige tõsisemate kuritegude toimepanemist,” ütles usudoktriini koguduse prefekt, kardinal Luis Ladaria.

Paavst Franciscus on juba pikka aega võtnud sõna surmanuhtluse vastu, kinnitades, et seda ei saa kunagi õigustada, ükskõik kui jälk on kuritegu.