Juan Carlos aitas 1977. aastal kaasa Hispaania rahumeelsele üleminekule fašismilt demokraatiale, kuid rida skandaale on tema maine rikkunud, vahendab The Local.

Saksa aristokraat Corinna zu Sayn-Wittgenstein, kes väidab, et tal oli Juan Carlosega suhe, süüdistab nüüd endist kuningat selles, et viimane kasutas tema kontosid rahapesuks ja ebaseaduslikeks finantstehinguteks.

Juan Carlos loobus troonist 2014. aastal, kaks aastat pärast seda, kui vihastas hispaanlasi koos Sayn-Wittgensteiniga Botswanas elevandijahil käimisega riigi majandusliku surutise tipphetkel.

Monarhia maine sai veelgi suurema pleki, kui Juan Carlose noorimat tütart Cristinat süüdistati tema abikaasaga seotud korruptsioonijuurdluse raames.

Hispaania ajalehe El Español avaldatud audiosalvestuste üleskirjutustes ütles Sayn-Wittgenstein 2015. aastal Hispaania endisele politseiülemale, et Juan Carlos kasutas tema staatust Monaco elanikuna deklareerimata välisvarade ja finantstehingute varjamiseks.

El Españoli teatel kasutas praeguseks 80-aastane Juan Carlos oma nõbu Álvaro Jaime de Orleans-Borbóni mitmete salajaste kontode avamiseks Šveitsis.

Hispaania ajaleht süüdistab ka Šveitsi advokaati Dante Canonicat Juan Carlose salajase varanduse haldamises ja liigutamises.

Sayn-Wittgenstein väidab, et Šveitsi kontosid kasutati altkäemaksuraha pesemiseks, mis endine kuningas sai Hispaania ettevõtetelt, et aidata neil saada tulutoovaid lepinguid välismaal.

Üks lepinguid oli Meka-Mediina raudteeliin Saudi Araabias, 6,3 miljardi eurone leping, mille said omale Hispaania ettevõtted. Sayn-Wittgenstein väidab, et Juan Carlos kasutas naise Monaco kontosid 80 miljoni euro hoiustamiseks, mille sai Saudi Araabia raudteetehingu eest.

Hispaania vasakpoolne erakond Podemos nõuab endise kuninga uurimise alla võtmist, kuigi selle toimumine on ebatõenäoline, sest endise peaministri Mariano Rajoy valitsus andis talle 2012. aastal finantsamnestia.

Hispaania rahandusministeerium on aga andnud vastavale ametkonnale korralduse alustada uurimist, teatades, et keegi ei seisa seadusest kõrgemal.