Arizona vabariiklasest senaator John McCain, kes on ka varem Trumpi hoiakut Venemaa suhtes kritiseerinud, nimetas seda Ameerika presidendi üheks häbiväärsemaks esinemiseks, mida mäletatakse, vahendab NBC News.

Tippkohtumine oli McCaini sõnul traagiline viga. Järgnenud pressikonverentsi nimetamine poliitika uustulnuka pateetiliseks allaandmiseks oleks McCaini hinnangul liiga pehmelt öeldud.

„President Trump tõestas, et ei ole mitte ainult võimetu, vaid ta ka ei taha Putinile vastu astuda. Tema ja Putin näisid rääkivat samast käsikirjast, sest president tegi teadliku valiku kaitsta türanni vaba pressi ausate küsimuste eest ning anda Putinile vaieldamatu platvormi paisata maailma propagandat ja valesid,” ütles McCain.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine direktor John Brennan, kes on samuti Trumpi sagedane kritiseerija ning tegutseb praegu NBC Newsi ja MSNBC riikliku julgeoleku analüütikuna, nimetas Trumpi esinemist „ei millekski vähemaks kui reeturlikuks”.

Trump kohtus Putiniga nelja silma all üle kahe tunni ja veel koos abidega. Ühisel pressikonverentsil lükkas Trump ümber USA luurekogukonna hinnangu, mille järgi Moskva püüdis teda aidata 2016. aasta presidendivalimiste võitmisel, hurjutas USA uudistemeediat, sõimas Föderaalset Juurdlusbürood (FBI) ja eriprokuröri juurdlust Venemaa valimistesse sekkumise üle ning väitis, et Putin on usaldusväärsem kui tema oma riiklik luuredirektor, kes on süüdistanud Venemaad enneolematus mõjutamiskampaanias 2016. aastal.

„[Putin] ütles just, et see ei ole Venemaa,” ütles Trump. „Mina ütlen nii: ma ei näe mingit põhjust, miks peaks olema.”

Trumpi jutu mõistsid teravalt hukka vabariiklased, demokraadid ja isegi Trumpi lemmiktelekanali Foxi saatejuhid, kes süüdistasid presidenti riigi luurekogukonna õõnestamises ja vastase poolele asumises.

Vabariiklasest endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich, kes on olnud Trumpi usaldusmees, nimetas tema sõnu selle presidentuuri kõige tõsisemaks veaks.

„President Trump peab selgitama oma avaldusi Helsingis meie luuresüsteemi ja Putini kohta,” kirjutas Gingrich Twitteris. „See on tema presidentuuri kõige tõsisem viga ja see tuleb parandada – viivitamatult.”

Ametist lahkuv vabariiklane Arizonast Jeff Flake, kes on samuti Trumpi sage kritiseerija, ütles, et Trumpil ei ole õigus, kui ta peab USA-d osaliselt vastutavaks suhete halvenemise eest Venemaaga.

„Ma ei oleks kunagi arvanud, et näen päeva, kui meie Ameerika president seisab laval koos Vene presidendiga ja asetab süü Vene agressiooni eest Ühendriikidele. See on häbiväärne,” ütles Flake.

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker Paul Ryan, kes kritiseerib Trumpi avalikult harva, ütles, et president peab omaks võtma, et Venemaa ei ole USA liitlane.

„Ei ole küsimustki, et Venemaa sekkus meie valimistesse ja jätkab katseid õõnestada demokraatiat siin ja kogu maailmas,” ütles Ryan. „Ei ole moraalset kokkulangevust Ühendriikide ja Venemaa vahel, kes jääb vaenulikuks meie kõige põhilisematele väärtustele ja ideaalidele. Ühendriigid peavad keskenduma Venemaa vastutusele võtmisele tema alatute rünnakute demokraatiale lõpetamisele.”

„Inimene võib olla Venemaaga suhete parandamise poolt, Putiniga kohtumise poolt ja ikkagi mõelda, et siin on midagi valesti,” säutsus vabariiklasest esindajatekoja liige Justin Amash.

Senati väliskomitee esimees, vabariiklane Bob Corker ütles, et ei arva, et see oli USA jaoks hea hetk.

„Tegelikult hoolib president mõnikord rohkem sellest, kuidas riigijuht teda isiklikult kohtleb, kui sellest, et minna jõuliselt kohale ja võidelda asjade vastu, mis meie teada on meie riiki kahjustanud, ja ma mõtlesin, et see on see, mida me täna kõik kogesime,” ütles Corker.

Senati luurekomitee esimees, vabariiklane Richard Burr lükkas ümber Putini kinnituse Helsingis, et Venemaa ei sekkunud USA valimistesse, nimetades seda valeks ning lisades, et president peaks seda tunnistama.

Vladimir Putin ei ole meie sõber ega ole kunagi olnud. Ka ei taha ta meie sõber olla. Tema režiimi tegevus tõestab seda. Me peame selgeks tegema, et Ühendriigid ei tolereeri Venemaa vaenulikku tegevust meie või meie liitlaste vastu,” ütles Burr oma avalduses.

Endine vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney, kes kandideerib praegu Utah’st senatisse, nimetas Trumpi otsust Putini poolele asuda häbiväärseks ja demokraatlikke põhimõtteid kahjustavaks.

Trumpiga ei nõustunud ka telekanalite Fox News ja Fox Business saatejuhid.

Fox Newsi reporter ja USA suursaadiku Venemaal Jon Huntsmani tütar Abby Huntsman ütles Twitteris, et ühedki läbirääkimised ei ole väärt oma inimeste ja maa bussi alla heitmist.

Fox Business Networki saatejuht Neil Cavuto sõnul näib president uskuvat Putinit rohkem kui USA luurekogukonda, mis on Cavuto hinnangul vastik.

„Vabandust, see on ainus, mida ma tunnen. See pole minu jaoks parempoolne või vasakpoolne asi, see on lihtsalt vale,” ütles Cavuto.

Fox Newsi konservatiivne kaastöötaja nimetas eilset selgelt preidendi üheks halvemaks päevaks ametis.

President Bill Clintoni ajal Venemaal suursaadik olnud Thomas Pickering ütles intervjuus MSNBC-le, et Trumpi väide, et Venemaa ei sekkunud valimistesse, on millegi nii ilmselgelt tõese hingemattev eitamine.

See võtab kokku Trumpi eneseupitamise USA riiklike huvide kaitsmise asemel, leidis Pickering.

FBI endine direktor James Comey, kelle Trump eelmisel aastal vallandas, ütles, et Trump keeldus oma maad toetamast.

„See oli päev, kui Ameerika president seisis võõral pinnal mõrvarliku valetava kõrilõikaja kõrval ja keeldus oma maad toetamast,” kirjutas Comey Twitteris. „Patrioodid peavad ette astuma ja selle presidendi käitumisele vastu seisma.”

Endine demokraadist asepresident Joe Biden noomis presidenti Putini poolele asumise eest pärast USA liitlaste ründamist Euroopa visiidil.

„Täna oli meie presidendil võimalus astuda vastu vastasele, kes on rünnanud ja ründab jätkuvalt meie demokraatiat ja meie liitlasi. Ta oleks võinud seista Ameerika huvide ja väärtuste eest. Ta otsustas seda mitte teha,” ütles Biden. „Tänane pressikonverents oli allpool presidendiameti väärikust.”

Trumpi esinemine oli „kõige hämmastavam nõrkuse demonstreerimine ja allaandmine, mida ma olen Ameerika presidendilt näinud”, teatas demokraadist esindajatekoja liige Don Beyer.

Esindajatekoja luurekomitee väljapaistev liige, demokraat Adam Schiff nimetas presidendi sõnul argpükslikeks ja häbiväärseteks ning pakkus, et Trumpi tegevus toob vahevalimistel kaasa uue Venemaa sekkumise.

Esindajatekoja demokraatide juht Nancy Pelosi nimetas Trumpi esinemist häbiks.

„President Trumpi nõrkus Putini ees oli häbiväärne ja tõestab, et venelastel on midagi presidendi kohta, isiklikku, finantsilist või poliitilist,” ütles Pelosi.

Senati demokraatide juht Chuck Schumer nimetas Trumpi tahtmatust Putinile vastu seista mõtlematuks, ohtlikuks ja nõrgaks.

„President seab end riigist kõrgemale,” ütles Schumer. „Miljonid ameeriklased mõtlevad jätkuvalt, kas selle ohtliku käitumise võimalik seletus on võimalus, et president Putin omab president Trumpi kohta kahjustavat informatsiooni.”