Kerry kampaaniameeskond esitas oma kandidaadi välispoliitika prioriteedid, mis rõhutavad praegusest presidendist George W. Bushist erinevalt koostöövajadust ja lubavad ka ülejäänud maailmal Ameerika Ühendriikide kõrval keskset roli etendada.

“Kerry on põhiolemuselt internatsionalist,” ütles endine USA suursaadik ÜRO-s Richard Holbrooke, kellele on vihjatud kui võimalikule välisministrile, kui Kerry peaks 2. novembri valimised võitma.

Vastupidiselt Bushi otsusesele ÜRO toetuseta Iraagi sõtta minna püüaks Kerry maailmaorganisatsiooni tugevdada, ütles Holbrooke.

“ÜRO on asendamatu, kuigi puudustega institutsioon. See on segadus, aga ainus segadus, mis meil on,” sõnas ta.

Seoses 11. septembri terrorirünnakute ja Iraagi sõjaga on välispoliitikast saanud esimest korda pärast külma sõda USA presidendivalimiste võtmeküsimus, näitavad valijate küsitlused.

Bushi leer on üritanud jätta Vietnami sõja veteranist Kerryst mulje kui otsustusvõimetust juhist, kes ei suuda tagada USA julgeolekut. Valimisteni jäänud kuude vältel peab Kerry meeskond püüdma seda muljet muuta.

Kerry nõunik Susan Rice rõhutas, et USA-l on võimatu saavutada terrorismi üle võitu koostööta teiste maailma riikidega.

“Me ei ole oma partnereid ja liitlasi tõhusalt kaasa tõmmanud. Meie ei ole kohelnud neid austavalt. Me ei ole nendega piisavalt konsulteerinud,” ütles Rice. “Me ei saa võita terrorisõda ilma partneriteta.”

Tema sõnul keskendus Bushi administratsioon üksnes probleemide sõjalisele lahendusele, kuid võitlus Al-Qaeda vastu nõuab teistsuguseid relvi.

Tuleb kasutada ka oma ideaale, et maalida Al-Qaeda eesmärkidest pimestatud inimeste silme ette teistsugune tulevik, rõhutas ta.

Rice lisas samas, et Kerry suurendaks USA sõjaväge 40.000 mehe võrra ja kahekordistaks eriüksuste koosseisu, et Al-Qaedale vastu seista.

Ta kritiseeris demokraatide rahvuskonvendil Bostonis karmilt Bushi administratsiooni tegutsemist Iraagi sõjas ja selle järel.

“Iraak on endiselt ebastabiilne ja meelitab üha enam ligi kogu maailma terroriste ning võib ehk saada neile terroristidele järgmiseks kasvupinnaseks.”

Ekspresident Bill Clintoni kaitseminister William Perry, kellest samuti on saanud Kerry tähtis nõustaja, leidis, et suurem osa Bushi terroritõrjest on olnud ebaefektiivne või isegi soovitule vastupidise mõjuga.

“Churchill ütles, et liitlastega on see probleem, et neil on mõnikord oma ideed. Aga ta ütles ka, et kõige hullem sõja pidamise juures on see, kui pead võitlema ilma liitlasteta,” ütles Perry.

Kerry toetuseks võttis kolmapäeval sõna kümmekond erukindralit, kes kõik kritiseerisid teravalt Bushi poliitikat. Teiste seas esines kõnega ka endine NATO vägede ülemjuhataja Wesley Clark.

“See riik on ohus. Me oleme sõjas. Ja meid juhib administratsioon, mis viib meid valele teele,” ütles ta.