Nüüd on aga probleem kõigi poiste koopast väljasaamine. Tõusev veetase ja muda takistab ligipääsu ning lõksus poiste tervis on suur mure.

Armee teatas, et poistel tuleb võib-olla oodata koopas kuni neli kuud, et veetase langeks.

„Võimalus tuua nad välja sukeldudes on kiireim, aga ka kõige ohtlikum,” ütles USA koopapäästekomisjoni koordinaator Anmar Mirza BBC Newsile.

Tai mereväe sukeldujad, kolm Briti sukeldujat ja USA sõjaväe personal on kõik püüdnud poisse leida. Kokku on operatsioonis osalenud üle tuhande inimese, sealhulgas meeskonnad Hiinast, Myanmarist, Laosest ja Austraaliast.

Need oskuslikud sukeldujad vajasid siiski mitu tundi sisepääsu juurest poisteni jõudmiseks läbi kitsaste käikude. Poisid ei ole aga väljaõppinud sukeldujad.

Rahvusvahelise veealuse koopapääste organisatsiooni regionaalne koordinaator Floridas Edd Sorenson ütles BBC-le, et sukeldumisvõimalus on äärmiselt ohtlik ja tema peab seda viimaseks võimaluseks.

Sorensoni sõnul on nullnähtavuse juures ja selliste äärmuslike tingimustega mitte harjunud olles tõeliselt kerge ja väga tõenäoline paanikasse sattuda ning tappa kas ennast ja/või päästjad.

Võimud on puurinud koopaseintesse augud vee välja pumpamiseks, kuid paksud seinad on neid jõupingutusi raskendanud.

On pakutud ka, et puurimine võib olla üks viis poisteni jõudmiseks ja nende väljatoomiseks.

Et aga selle protsessiga üldse alustada, tuleb ehitada uued teed, et kohale viia raske puurimistehnika, mis võimaldab kivist läbi murda.

Lisaks sellele tuleb Mirza sõnul koopad läbi uurida ja neid põhjalikult tundma õppida, enne kui puurimist alustada. Muidu on vähe võimalust puurida auk õigesse kohta.

Chiang Rai provintsi kuberner Narongsak Osottanakorn ütles pressikonverentsil, et jätkatakse vee koopast välja pumpamist ning saadetakse arstid ja õed poiste ja nende treeneri tervist kontrollima.

„Kui arstid näevad, et nende füüsiline seisund on liigutamiseks piisavalt tugev, toovad nad poisid koopast välja,” ütles ta.

Mirza sõnul on tervis aga tõsine probleem. „Pärast üheksat päeva ilma toiduta tuleb nende toitumist jälgida,” ütles Mirza.

Ilma toiduta olnud inimestel võib tekkida terviseprobleeme, kui neile ebaõigesti uuesti toitu andma hakata, mõnikord kuni südame ülesütlemise ja koomani välja.

Kui poisid on kõrgemas kohas üleujutuse eest kaitstud ja neile saab sinna varustust viia, võib see Mirza sõnul olla esialgu hea variant jätkamiseks.

„Ma arvan, et neil on parem, kui tuuakse sisse toitu, vett, filtreerimissüsteemid, hapnik, kui õhuruum seda vajab,” ütles ka Sorenson. „Neil on nüüd valgus ja lootus, nii et ma arvan, et tuleb ära oodata nii kaua, kuni nad saavad varustust seal sees, et teha neil olemine mugavaks ja soojaks ja toidetuks ja joodetuks.”