Trump tegi ettepaneku USA vägede Saksamaalt väljaviimiseks juba aasta algul, väljendades seda ühel kohtumisel sõjaväeametnike ja -nõunikega, kirjutab ajaleht The Washington Post.

Teadaolevalt toona Trump jahmus, kui kuulis USA sõjaväelisest kohalolekust, mis hõlmab 35 000 tegevväelast, ja nurises, et teised riigid ei panusta piisavalt ühisesse julgeolekusse ega NATO-sse.

Taoline sõnavõtt pani tuhanded Euroopa ametnikud häirekella lööma, uurimaks, kas Trumpil võib tõesti USA vägede ümberpaigutamisega tõsi taga olla või on see puhtalt läbirääkimiste taktika 11. juulil aset leidva NATO iga-aastase tippkohtumise eel, kus Trump eeldatavasti tõstatab uuesti liitlaste võimetuse oma kaitsekulutusi piisavalt tõsta.

USA kaitseministeerium asus Trumpi huvist lähtuvalt uurima, kui palju läheks vägede väljaviimine ameeriklastele maksma minna ning mida see võiks endaga kaasa tuua ja kuidas mõjutada USA ja globaalset julgeolekut. Ühtlasi analüüsitakse vägede võimalikku ümberpaigutamist Euroopas, aga ka nende kodumaale naasmist.