Juudiriik usub, et mitmendat nädalat kestnud meeleavaldused kulmineeruvad täna, Nakba (katastroof - eesti k) mälestamise päeval, mis palestiinlaste jaoks tähistab etnilise puhastamise ja palestiinlaste küladest välja ajamise algust Iisraeli iseseisvussõja ja Araabia-Iisraeli sõja ajal 1940ndatel, vahendab ajalehe The Times uudisteportaal.

Jõude saadeti juurde nii piirile Gaza tsooni kui Jordani Läänekaldaga, kuhu oodatakse meelt avaldama rohkem inimesi kui esmapäeval, mil protestidest võttis osa 40 000 palestiinlast, avaldades muu seas meelt ka USA otsuse vastu tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja kolida sinna oma diplomaatiline esindus. Teisipäeva õhtul algab ka moslemite püha Ramadani kuu, mil igal aastal täheldatakse teatavat pingete kasvu.

USA Jeruusalemma saatkonna avamise ajal toimus eile Gaza piiril meeleavaldus, mis päädis vastasseisuga palestiinlastest protestijate ja iisraellastest julgeolekujõudude vahel. Teadaolevalt sai surma enam kui poolsada ja haavata veel mitu tuhat inimest, kui juudiriik otsustas julgeolekukaalutlustel protestijate pihta tule avada.