Kohaliku politsei teatel jäi kuni kümme jalakäijat auto alla elava liiklusega Yonge'i tänava ja Finchi avenüü lähedal Toronto põhjaosas, vahendab CBC News. Hiljem jõudis avalikkuse ette, et hukkus 10 ja viga sai 15 inimest.

Kahtlusalune on 25-aastane Ontario provintsist Richmond Hillist pärit Alek Minassian. LinkedIni profiili järgi on ta Seneca kolledži tudeng.

Kanada valitsusametnikud teatasid, et seni ei ole kahtlusalust seostatud ühegi organiseeritud terrorirühmitusega ning ta ei kujuta endast suuremat ohtu rahvuslikule julgeolekule.

Politsei kutsuti Yonge'i tänava ja Finchi avenüü piirkonda teatega liiklusõnnetusest kohaliku aja järgi kella 13.30 ajal pärast seda, kui mööda Yonge'i tänavat lõuna poole sõitnud kaubik rammis kõnniteel jalakäijaid.

Politsei teatas, et juht sõitis umbes kilomeetri pikkusel lõigul kohati mõlemas sõidusuunas. Kahtluaslune vahistati 26 minutit pärast esimest hädaabikõnet, teatas politseiülem Mark Saunders.

Kanada avaliku ohutuse minister Ralph Goodale, kes oli eile Torontos seoses G7 välisministrite kohtumisega, ütles, et on konsulteerinud kõrgete julgeoleku- ja politseiametnikega ning praeguse informatsiooni järgi ei näi see juhtum olevat seotud rahvusliku julgeolekuga.

"Need sündmused, mis juhtusid tänaval meie taga, on kohutavad, aga need ei näi olevat kuidagi seotud rahvusliku julgeolekuga praegu saadaval oleva informatsiooni põhjal," ütles Goodale. Terroriohu taset Kanadas ei muudeta.

Sauders oli ettevaatlik terrorismi välistamisel võimalusena, kuid selle toetuseks ei ole praegu tõendeid. Kahtlusaluse motiivi alles uuritakse. Politseiülema sõnul ei viita miski sellele, et kahtlusalune oleks vahistamise hetkel relvastatud olnud.

Kanada peaminister Justin Trudeau avaldas kohaliku aja järgi eile õhtul hukkunute perekondadele kaastunnet ja tänas kiirreageerijaid.

Hädaabitöötajad ja kõrvalseisjad ruttasid pärast juhtunut vigastatuid abistama, rääkisid pealtnägijad, kes eile pärastlõunal kaootilistele ja veristele stseenidele tunnistajaks olid.

„Ma nägin kaubikut täpselt kõnniteel,” ütles tudeng Kasra Ebrahimi. „See tabab inimesi, see paistab nagu filmides. Ma nägin inimesi lendamas... inimesed karjusid ja röökisid.”

Neli või viis inimest jäid Ebrahimi sõnul maha lamama.

Kaubik sõitis lõuna poole, kus Dainis Cevers nägi seda teisele mehele otsa sõitmas, ilmselt kodutule, kui ta tänavat ületas.

Ceversi sõnul lendas ohver üles taevasse, kui kaubikuga pihta sai.

Cevers peatus ja püüdis aidata. „Ma püüdsin vaadata, kas mehega on kõik korras, aga tal jooksis peast verd – teadvusetu, silmad lahti.”

Ka teised tulid appi ja helistasid hädaabinumbrile, samal ajal, kui kaubik jätkas suurel kiirusel teed lõuna poole, rammides sõidukeid Yonge’i tänava lääneservas.

„Ma ei oska midagi öelda. Mul on kohutav tunne,” ütles Cevers.

Kaubik sõitis napilt mööda Starbucksist väljunud Vasiola Bibollist, kes seda tulemas ei näinud, kuid kelle sõber eest ära tõmbas.

„Ta ütles: „Issand jumal, vaata ette!”” rääkis Bibolli CBC-le.

Mõni hetk hiljem tabas kaubik kaht jalakäijat, kellest üks oli vana naine.

„Siis hakkasid inimesed tõesti paanikasse minema,” ütles Bibolli. „Kõnnitee on lõunaaja paiku alati rahvast täis, nii et see oli täis. Ja inimesed karjuvad ja röögivad.”

Sheppardi avenüü lähedal tuli tudeng Amir Bahmeyeh metroost, kui nägi „hullu kaubikut” üksteise järel inimesi rammimas.

Bahmeyeh ei näinud hästi juhti, aga ta sõitis „tõesti kiiresti, nagu hull”, ning tabas Mel Lastmani väljakul pea üheaegselt viit inimest.

„Mul on peaaegu südamerabandus,” ütles Iraanist pärit Bahmeyeh. „Kui ma siia tulin, rääkisid inimesed mulle, et see on ohutu maa ... inimesed on sõbralikud. Sellepärast jään ma siia. Nüüd, kui ma nägin õnnetust, võib-olla lähen ma tagasi oma maale. Seal ei ole selliseid probleeme.”

Nana Agyeman-Badu nägi kaubikut mööda kõnniteed sõitmas. „Ma mõtlesin, miks ta seal sõidab.” Ta arvas alguses, et ilmselt toob kaubik kuhugi kaupa, kuid kaubik jätkas sõitmist.

Agyeman-Badu parkis oma auto bussipeatuse kõrvale. Põhja poolt tuli üks naine ja lähenes ka kaubik.

„Ta püüdis kõrvale hoida, aga tal ei olnud õnne ... ta paisati bussipaviljoni,” rääkis Agyeman-Badu. „Teda tõugati tahapoole, pikali, klaasiga ... katkise klaasiga kaetud.”

Kaubik jätkas aga üha sõitu.

Agyeman-Badu tormas autost välja, et aidata ja seda tegi ka üks teine juht, kes oli peatunud.