Tuhanded inimesed kutsusid peaministrit üles ametit maha panema, kogunedes paika, kus toimus valitsuspartei iga-aastane kongress, millel Abe avaldas taas kord soovi muuta Jaapani patsifistlikku sõjajärgset põhiseadust, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Abe seisab silmitsi suurima poliitilise kriisiga alates ametisse astumisest 2012. aasta lõpus, mis puudutab riigile kuuluva maa müüki tohutu allahindlusega marurahvusliku programmiga erakoolile, millel on seos tema abikaasaga.

Ajakirjanduse teatel üritati peaministri abikaasa Akie Abe seost juhtunuga kinni mätsida ja tema nimi kustutati pärast skandaali puhkemist vaikselt maamüüki puudutavatest dokumentidest.

„Antud probleem on raputanud inimeste usaldust valitsuse vastu,“ ütles Abe parteikongressil. „Juhtides seda valitsust, tunnen ma igati oma vastutust ja soovin inimeste ees sügavalt vabandada.“

Abe on eitanud, et tal või tema abikaasal oli maamüügi või dokumentide muutmisega mingit seost. Ta lubas tegeleda juhtunu asjaolude väljaselgitamisega, kuid keeldus kaalumast tagasiastumist.