Niinistö 63 protsenti on endiselt enam kui piisav juba esimeses voorus valituks saamiseks, milleks on vaja 50 protsendi ületamist, vahendab Yle Uutiset.

Teisel kohal oleva roheliste kandidaadi Pekka Haavisto toetus tõusis 14 protsendile. Kolmandat kohta jagavad Põlissoomlaste Laura Huhtasaari ja oma valijate ühenduse esitatud kandidaat Paavo Väyrynen kuue protsendiga. Kokku on nende kahe Euroopa Liitu kriitiliselt suhtuva populisti toetus seega 12 protsenti.

Vastanutest 20 protsenti oma lemmikkandidaati ei avaldanud.

Niinistö edu on erakordselt suur, kui võtta arvesse valimiste lähedust, hindas Tampere ülikooli juhtimiskõrgkooli teadlane Sami Borg.

„Meil ei ole varem olnud sellist seisu, kus vahemaa järgmise kandidaadiga on nii selge,” ütles Borg.

Ka Tarja Haloneni toetus oli ametis oleva riigipeana 2006. aasta presidendivalimiste eel esimeste küsitluste järgi selgelt üle 50 protsendi, kuid valimiste lähenedes see edu sulas.

Küsitlus toimus samaaegselt eelvalimistega, kus oma hääle andis 1,5 miljonit soomlast. Borgi sõnul on teine voor võimalik vaid siis, kui valimispäeval antud hääled erinevad väga eelhääletamise ajal antutest.

„Teine voor oleks tõeline ime, aga päris võimatu see ei ole. Olukord võib veel kuni valimispäevani muutuda, aga valimispäeva tulemus peaks muutuma väga palju,” ütles Borg.

Teises voorus oleks Niinistö vastu tõenäoliselt Haavisto, keda valiks teises voorus 20 protsenti vastanutest. Väyryneni, sotsiaaldemokraatide Tuula Haataineni ja vasakliidu Merja Kyllöneni valiks teises voorus 11 protsenti vastanutest, Huhtasaari kümme, keskerakonna Matti Vanhaneni üheksa ja rootsi rahvapartei Nils Torvaldsi viis protsenti.