USA läänerannikul asuvast Californiast sai täna suurim osariik, kus marihuaanat on võimalik seaduslikult omada, kasvatada ja tarvitada, vahendab uudistekanal BBC.

Alates 1. jaanuarist 2018 on seaduse kohaselt võimalik vähemalt 21aastasel inimesel korraga omada üht untsi ehk 28 grammi kanepit ja kasvatada kuni kuut kanepitaime.

Tunamullusel referendumil oli ligi 60 protsenti elanikest seadustamise poolt, avades uue majandusharu, mis tõotab juba mõne aasta pärast väärt olla mitukümmend miljardit dollarit. Osariik usub, et kanepiturult suudetakse aastas teenida ka üle ühe miljardi dollari maksuraha.

Alates rahvahääletuse tulemuste selgumisest töötati välja makse ja regulatsioone, mille eesmärk on kanepiturgu reguleerida. Arvustajate sõnul teeb liigbürokraatia aga tarbijate, kasvatajate ja jaemüüjate jaoks keeruliseks suurelt mustalt turult lahkumise, sest ainult mõnekümnel kauplusel on õnnestunud nõudeid täita ja tänase seisuga ametlik luba uksed avada.

Mõnuaine tarvitamine on seaduslik ka osariikides nagu Colorado, Washington, Oregon, Alaska ja Nevada, mis koos Californiaga tähendab viiendikku Ameerika Ühendriikide kogurahvastikust, isegi kui föderaaltasandil on kanep jätkuvalt illegaalne, kuuludes ühte klassi heroiini ja kokaiiniga.