FDP esimees Christian Lindner põhjendas neli nädalat kestnud niinimetatud Jamaica-koalitsiooni läbirääkimiste katkestamist CDU, Baieri Kristlik Sotsiaalse Liidu (CSU) ja rohelistega puuduva usaldusega. Lindneri sõnul ei õnnestunud läbirääkimispartneritel leida usaldusbaasi või ühist ideed Saksamaa moderniseerimiseks, mis tema hinnangul oleks olnud stabiilse valitsemise eeldus.

Rohelised kritiseerisid läbirääkimiste nurjumist. Baden-Württembergi liidumaa peaminister Winfried Kretschmann rääkis „tohutust kahjust Saksamaale ja Euroopale, kui meil nüüd stabiilset valitsust ei ole”. Jamaica-koalitsioon oleks Kretschmanni sõnul võinud olla üksmeele koalitsioon, sest oleks koosnenud nii erinevatest poolustest. „Me olime nii lähedal,” ütles Kretschmann Mitteldeutsche Zeitungile. Seda ka seetõttu, et rohelised olid mitmetes küsimustes jõudnud oma valulävele või selle ületanud. „Seda arusaamatum on minu jaoks, miks FDP välja astus,” lausus Kretschmann.

CDU aseesimees Julia Klöckner rääkis FDP puhul „hästi ettevalmistatud spontaansusest”. „Seda võib nii teha, nagu FDP seda tegi, aga ei pea,” ütles Klöckner. Kõiki koheldakse Klöckneri sõnul aga endiselt lugupidamisega. „Viisakas oleks olnud, kui kõik parteide juhid oleksid nurjumise koos teatavaks teinud,” sõnas Klöckner.