Selle aasta 4. oktoobril Damaskuse Vene konsulaadis välja antud surmatunnistuses ei mainita, mida lahkunu Süürias tegi, vahendab Reuters.

Intervjuudega mõnede lahkunute perekonnaliikmete ja sõprade ning kodupaikade ametnikega tegi Reuters kindlaks, et hukkunute hulgas oli erapalgasõdureid, kes hukkusid koos Moskva liitlase, Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägedega võideldes.

Moskva eitab selliste Vene palgasõdurite olemasolu ja ohvreid nende hulgas Süürias. Ametlikult püütakse sõjalist sekkumist Süürias näidata eduka rahumissioonina minimaalsete kaotustega.

Venemaa kaitseministeerium Reutersi küsimustele kohe ei vastanud. Vastust ei saadud ka Venemaa konsulaadilt Damaskuses.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov teatas täna Reutersile järgmist: „Meil ei ole informatsiooni üksikute kodanike kohta, kes külastavad Süüriat. Sellega pean ma seda küsimust ammendatuks.”

Süürias hukkunud Vene sõjaväelaste ametlik arv on sel aastal 16. Märkimisväärselt suurem arv võiks määrida viis kuud enne presidendivalimisi Vladimir Putini mainet.

Reutersi arvepidamise järgi, mis põhineb intervjuudel hukkunute sugulaste ja sõprade ning nende kodukohtade ametnikega, on sel aastal Süürias hukkunud Vene erapalgasõdurite arv 26.

Venemaa kaitseministeeriumi ametlik esindaja Igor Konašenkov ütles augustis vastuseks Reutersi eelmisele loole, et informatsioon Vene palgasõdurite kohta Süürias on müüt ning Reuters püüab diskrediteerida Moskva operatsiooni rahu taastamiseks Süürias.

Ühes teises maailma osas töötanud Vene diplomaat, kes jäi anonüümseks, ütles, et üheksa kuuga registreeritud 131 surmajuhtumit on erakordselt suur arv, võttes arvesse, kui palju venemaalasi Süürias elab.

Kuigi Süürias elavate venemaalaste arvu kohta ei ole ametlikke andmeid, näitavad Venemaa valimiste andmed, et 2012. ja 2016. aastal oli Süürias umbes 5000 registreeritud valijat.

Diplomaadi sõnul registreeritakse suur surmade arv tavaliselt vaid Vene konsulaatides turismimaades, näiteks Tais või Türgis.

Vene konsulaadid ei registreeri sõjaväelaste surmi, ütles Damaskuse konsulaadi anonüümseks jäänud ametnik.

Reutersi nähtud konsulaardokument oli 36-aastase Sergei Poddubnõi surmatunnistus. Reuters nägi veel kaht surmatunnistust.

Poddubnõi surmatunnistusel, mis kannab konsulaadi pitsatit, on surma põhjuseks märgitud keha söestumine.

Tunnistusel on surma kohaks märgitud Homsi provintsi Tiyasi linn ja ajaks 28. september. Sel ajal toimusid seal rängad lahingud islamistlike mässuliste ja Assadi poolel olevate jõudude vahel. Sõprade ja sugulaste sõnul on selles piirkonnas varem sel aastal surma saanud mitmeid palgasõdureid.

Poddubnõi surnukeha viidi Venemaale ja ta maeti maha umbes kolm nädalat hiljem ühes Lõuna-Venemaa külas. Ühe sugulase ja ühe sõbra sõnul oli ta Süürias palgasõdur.

Poddubnõi surmatunnistusel on number 131.

Venemaa justiitsministeeriumi protseduurireeglite järgi nummerdatakse kõik surmatunnistused, alustades nullist aasta alguses. Vene diplomaat kinnitas seda Reutersile.

Teised Reutersi nähtud surmatunnistused olid välja antud 3. veebruaril ning kandsid numbreid 9 ja 13, mis annab tunnistust sellest, et sel päeval registreeriti vähemalt viis surma. Tuttavate sõnul oli mõlema surnu näol tegemist erapalgasõduritega.

Süüria valitsusvastaste poolel võidelnud venemaalaste surnukehi kodumaale tagasi ei saadeta, teatas endine Vene ametnik, kes on tegelnud vähemalt kuue Süürias tapetud venemaalase juhtumiga. Samuti kinnitasid seda nelja Süürias hukkunud Vene islamisti sugulased.