Maja ehitasid 1980. aastal olümpiamängude eel soomlased – Nõukogude Liidus ülierandlik juhtum. 3394 m² ehitusalust pinda oli kaks korda rohkem kui senistes Mustamäe ja Õismäe ABC-tüüpi kauplustes. Tegelikult oli pindala poole rohkem, kuna ehitis oli kahekorruseline.
Aktivistid värvivad Kotka poe treppe 2014. a

Lisaks oli kauplusel ettetellimisosakond. See tähendas, et perekondlikeks tähtpäevadeks, nagu juubelid või pulmad, sai dokumendi esitamisel (kas sul ikka on sünnipäev või tahad muidu maiustada?) osta riigihinnaga sinki, suitsuvorsti ja koduse gurmeelaua krooni – plastkiles viinereid. Kotka pood sai legendiks, mida tuldi igaks juhuks läbi kammima ka teistest linnaosadest.

Juubeliks halvaks läinud liha

Leida pidas oma 70 aasta juubelit aprilli lõpul 1986. aastal. Peol pidi osalema umbes 20 inimest. Kotka poest telliti ette rikkalik lauatäis lihatooteid. Kätte pidi need saama kolmapäeval, kuid tellija jõudis poodi liiga hilja. Neljapäev oli koristuspäev ja kogu selvehall suletud. Reede ehk pidupäeva hommikul kohale tõtanud naine sai teada, et avarii oli poe kaheks päevaks elektrita jätnud. Külmikusse hoiule pandud kaup lehkas tajutavalt. Kauplus väitis, et uut pole kuskilt võtta, lisades, et tellija on kohustatud tellimuse välja ostma.

Pisarsilmi maksis tellija pahaks läinud singid-vorstid kinni ja tassis minema. Kodus läks lahti hiiglatöö: kogu kaup tuli kaaliumpermanganaadi ämbritesse likku panna, viinerid kraani all puhtaks pesta, siis asjad ahju laduda ja loota, et kuumus on kangem kui roisubakterid. Kõik läks hästi, külalised jäid ellu ja terveks.

Pärast nõukogude võimu langust erastasid Kotka poe selle töötajad, võttes selleks EVEA pangast laenu miljon krooni. Paraku sõi kibekähku ja radikaalselt muutuv turuolukord asutajate hea tahte ära. Vahepeal oli omaaegne hiilgav ostuparadiis ja arhitektuuripärl nukralt taandarenemas. 2003. aastal rajati AS Kaubanduskeskus Kotka. Hoone renoveeriti, lisati pinda ja avati pubi. Praegune Kotka on põnev sümbioos, kuhu mahuvad tuntud kaubanduskettidest Grossi Toidukaubad ja Euroapteek. Allkorrusel on kasutatud asjade kaubamaja Konverter. Kas seal on ka omaaegse Kotka klientide mööblit?

Loe veel Lasnamäe kohta huvitavaid lugusid SIIT.