Ööl vastu teisipäeva lennutas Põhja-Korea üle Jaapani põhjaosa kaks ballistilist raketti, mis sai ajendiks riigi kaitseminstrile Itsunori Onoderale, et paluda peaministrilt tuleva aasta kaitse-eelarve suurendamist 2,5% võrra. Seni oli eelarveks juba ette nähtud 48 miljardit dollarit, vahendab Reuters.

Juhul kui riigi peaminister Shinzo Abe summa riigieelarvest eraldab, oleks see seitsmes järjestikune aasta, kui sõjaväe rahastus kasvab.

Raha on mõeldud ballistiliste rakettide kaitsesüsteemide arendamiseks, kuue F-35 hävituslennuki ja nelja V-22 Osprey soetamiseks, lisaks soovib sõjavägi seotada mereväele uusi aluseid - nende hulgas ühe allveelaeva ning kaks ristlejat.

90 miljonit dollarit on planeeritud raketiarenduseks eesmärgiga uurida hüpersoonilisi rakette, millega kiiresti murda läbi vaenlase kaitsest. Ülejäänud kasutatakse katseteks suurendada rakettide laskeulatust.

„Uuringud ja arendustegevus on selleks, et tagada saare turvalisus," sõnas Jaapani kaitseministeeriumi esindaja, vihjates Okinawa saarestikule, mis ulatub pikalt Ida-Hiina merre kuni Taiwanini.

Raketiprogrammi võimalik lisarahastamine ajendab vastuolusid, sest Jaapani seadusandlus seab piiranguid sõjaväe relvastusele.

Hetkel on kõige suurem Jaapani arsenalis leiduvate rakettide laskeulatus 300 kilomeetrit.

Samal ajal lubasid neljapäeval Jaapani peaminister Shinzo Abe ning Suurbritannia peaminister Theresa May kasvatada kaitsekoostööd, eriti terrorismi ning küberkaitse valdkondades. Koostöö näeb ette Briti sõdurite väljaõppuseid Jaapani pinnal ning küberalast ettevalimistust Tokyo 2020 olümpiamängudeks.