Ajalehe Sunday Telegraph teatel sisaldab Adrian Levy ja Cathy Scotti raamat “Merevaigutuba: avalikustamata lugu 20. sajandi suurimast pettusest” varem salastatud dokumente, mis näitavad, et aarde põletasid 1945. aastal Vene sõdurid.

Levy ja Scotti väitel varjas Moskva sihilikult aarde tegelikku saatust.

Graveeritud ja nikerdatud merevaigust paneelid ehtisid Peterburi lähistel asuva 18. sajandil rajatud Katariina lossi ühe saali seinu ja lagesid. Toa, mida nimetati ka kaheksandaks maailmaimeks, kinkis 1716. aastal tsaar Peeter I-le Preisi kuningas Friedrich Wilhelm I.

Taganev Saksa armee pakkis legendaarsed merevaigupaneelid 27 kasti ja võttis lossist kaasa. Loss rüüstati, paneelid aga jõudsid Köningsbergi (praegu Kaliningrad) ja paigutati Köningsbergi lossi rüütlisaali. Paneelid kadusid pärast linna purustamist Briti õhurünnakus.

Sunday Telegraph avaldas pühapäeval raamatust katkendid, mis viitavad Leningradi kunstikuraatori Anatoli Kutšomovi märkmetele. Kutšomov saadeti Köningsbergi viis aastat pärast seda, kui sakslased paneelid Katariina lossist kaasa viisid. Väidetavalt ütles lossi baaripidaja Paul Feyerabend Kutšomovile, et tema lahkus lossist 10. aprillil 1945, kui lossi asusid Punaarmee üksused.

“Lossi kelder ja rüütlisaal ei saanud õhurünnakus üldse kahjustada. Ent kui ma Elbingi haiglast tagasi tulin, kuulsin lossi direktorilt, et rüütlisaal ja restoran põlesid maha,” ütles Feyerbrand raamatus avaldatud märkmete kohaselt kuraatorile.

Ajalehe väitel ei teatanud Kutšomov kuuldust Moskvale, kuna tal oli vaja hoida alal müüti kadunud aardest.

Merevaigutoa koopia avati taastatud Katariina lossis eelmisel aastal.