Sipilä sõnul ei ole võimalik jätkata koalitsioonis Põlissoomlastega, keda juhib alates sellest nädalavahetusest uus Euroopa Liidu ja eurovastane esimees Jussi Halla-aho.

„Arutelud on peetud. Meie ühine ettepanek Kesk- ja Koonderakonna fraktsioonidele: koostöö jätkamiseks Halla-aho juhitud Põlissoomlastega eeldusi ei ole,“ säutsus ta pärast kolmikliidu kohtumist.

Valitsusjuht annab koalitsiooni lagunemise teemal pressikonverentsi täna kell 17.00.

Arvatavasti hakatakse veel täna kaaluma variante uue koalitsiooni moodustamiseks. Välistada ei saa aga ka ennetähtaegsete valimiste toimumist.

Soome parlamenti kuulub 200 rahvasaadikut. Keskerakonnal on 49, Põlissoomlastel 37, Koonderakonnal 37, sotsiaaldemokraatidel 35, Roheliste Liidul 15, Vasakliidul 12, Soome Rootsi Rahvaparteil ja Ahvenamaa esindajatel 10 ja kristlikdemokraatidel viis esindajat.

Käremeelne juht

Uus Põlissoomlaste juht on kindlalt riigi Euroopa Liitu ja euroalasse kuulumise vastu.

Tähtsaim on tema sõnul immigratsiooniküsimus ning ta nõuab varjupaiga- ja laiemalt rändepoliitika palju rangemaks muutmist. Ühtlasi on teda karistatud vaenu õhutamise ja usurahu rikkumise eest.

Halla-aho isik mõjub seetõttu muudele Soome põhierakondadele, sealhulgas koalitsioonipartneritele Keskerakonnale ja Koonderakonnale kui punane rätik.