Poola alustas eelmisel aastal ohvrite jäänuste väljakaevamist, kuna võimud avastasid väidetavalt vigu Vene kohtuekspertiisi dokumentides, vahendas ERR BBC'd.

Kokku on kavas lahti kaevata 83 hauda, siiani on lahti kaevatud 27 lennukis viibinud inimese haua,uurijate sõnul on 11 kirstus ohvrite jäänused aetud segamini.

Pasioneki sõnul sisaldas kindralleitnant Bronisław Kwiatkowski kirst 14 kehaosa, mis kuulusid seitsmele inimesele, kindral Włodzimierz Potasiński kirst sisaldas kuut kehaosa, mis kuulusid neljale teisele inimesele, peapiiskop Mirosław Chodakowski kirstus oli aga tema keha ülemine pool ja kindralmajor Tadeusz Płoski alumine pool ning Płoski kirstus oli vaid pool tema surnukehast.

Endise kultuuriministeeriumi ametniku Tomasz Merta lesk Magdalena Merta ütles, et Vene poole tehtud lahkamised näitavad ükskõiksust ja pahatahtlikkust.

Üheksa enne 2016. aastat Poolas tehtud lahkamist näitasid, et kuue inimese surnukehad olid valesti tuvastatud.

Lennukatastroof leidis aset Venemaa lääneosas Smolenski lähistel, kui valitsuse lennuk püüdis tihedas udus maanduda. Lennuõnnetuses sai surma 96 inimest, kes olid teel Katõni massimõrva 70. aastapäeva tseremooniale