Merkatšova külastas politseijaoskonda Moskva Metrogorodoki piirkonnas. „Tegelikkuses on vahistatute vastu kasutatud piinamist unest, toidust ja joogiveest ilmajätmise näol (inimestel tuleb magada järjekorras 1,5-2 tunni kaupa, mõnedel tuleb magada otse põrandal),“ öeldakse avalduses, vahendab telekanal Dožd.

Õiguskaitsjad kinnitavad, et vahistatud paigutati teadaolevalt ülerahvastatud kambritesse. Kambritesse, mis on mõeldud kahele inimesele, pandi 4-6 vahistatut. Lisaks sellele ei olnud ükski vahistatu (27. märtsi kella 22.15-se seisuga) süüa saanud. Avalduses hinnatakse seda „piinamiseks näljutamisega“.

Lisaks sellele juhivad õiguskaitsjad tähelepanu sellele, et vahistatute lähedasi ei teavitatud nende asukohast.

Merkatšova kirjeldas visiiti vahistatute juurde ka Facebookis. Tema sõnul oli ühes kambris kümne inimese peale ainult neli voodit. Vahistatud laotasid põrandale pappkastid, milles neile toodi kuivpajukit. Inimesed pidid jooma vett kraanist, millest neil hakkas halb.

Venemaa presidendi kodanikuühiskonna ja inimõiguste nõukogu esimees Mihhail Fedotov ütles varem, et politsei tegevuse üle pole mingit põhjust solvuda. „Ajada inimesed välja sanktsioneerimata aktsioonidele tähendab seada nad ohtu, et politsei kasutab jõudu, ja politsei peale pole mingit põhjust solvuda, ta lihtsalt täidab seaduse nõudeid,“ ütles Fedotov.

Riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin väitis, et politseinikud tegutsesid märksa korrektsemalt kui mõnedes lääneriikides.