Toimus elanike evakueerimine osast Balaklija linnast ja lähedalasuvatest küladest, mis asuvad ohutsoonis, teatas Ukraina riiklik eriolukordade teenistus, vahendab UNIAN.

Ukraina kaitseministri Stepan Poltoraki sõnul on lähedalasuvatest asulatest evakueeritud 20 000 inimest. Kehtestatud on 50-kilomeetrise läbimõõduga lennukeelutsoon.

Poltoraki sõnul põleb kolmandik laskemoonalao territooriumist.

Õnnetuse tagajärgi on saadetud likvideerima 250 päästeteenistuse töötajat ja 50 ühikut tehnikat. Valmis on pandud ka reservjõud ja -vahendid.

Ukraina kaitseministeerium teatas, et tarvitusele on võetud kõik meetmed tulekahju lokaliseerimiseks ja kustutamiseks.

Kaitseministeeriumi teatel sai tulekahju alguse neljapäeval kell 2.34. Moodustatud on tulekahju kustutamise staap ning kohale lendas komisjon, mida juhib kaitseministri asetäitja Igor Pavlovskõi ning kuhu kuuluvad kaitseministeeriumi ja kindralstaabi ohvitserid.

„Me ärkasime kell 3 öösel võimsa plahvatuse peale. Haarasime kaasa dokumendid ja raha ning sõitsime tsemenditehaste poole. Teel on pidev ummik, teeserval kõnnivad naised öösärkides, paljajalu, lapsed käe otsas,“ kirjeldas olukorda kohalik elanik.

Ukraina peaprokurör Anatoli Matios teatas Facebookis, et tegemist on diversiooniga.

"Harkivi garnisoni sõjaväeprokuröri (kes viibib sündmuskohal) esialgsetel andmetel (nüüd juba uurimistoimingute tulemusena) toimus täna öösel kell 2.56 mitmetel raketi- ja suurtükirelvastuse (tanki- ja suurtükimürsud 125 ja 152 mm) hoiuplatsidel Harkivi oblasti Balaklija linna lähedal plahvatus (puhkes tulekahju), mis kutsus esile laskemoona detonatsiooni," kirjutas Matios.

Matios teatas ka, et laskemoonalao ümber on paika pandud seitsmekilomeetrise raadiusega ohutsoon. Ohvrite kohta andmeid ei ole.

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) alustas kriminaaljuurdlust diversiooniparagrahvi alusel.

Ukraina rahvusliku julgeoleku ja kaitse nõukogu sekretäri asetäitja Oleksandr Lõtvõnenko seostas plahvatuse Venemaa diversiooni- ja õõnestustegevusega.

Relvaarsenali pindala on kokku 368 hektarit ning seal asub 138 000 tonni laskemoona.