ÜRO näiliselt uut otsust kiitis Twitteris Läti endisest välisministrist ja ekskaitseministrist Euroopa Parlamendi saadik Artis Pabriks, vahendas ERR-i uudisteportaal.

ÜRO statistikaosakonna geograafilise jaotuse järgi on Põhja-Euroopa riigid Suurbritannia ja Iiri vabariik, Island, Norra, Taani, Rootsi, Soome, Eesti, Läti ja Leedu.

ÜRO liigituse järgi kuuluvad Ida-Euroopasse Valgevene, Bulgaaria, Tšehhi, Ungari, Poola, Moldova, Rumeenia, Vene Föderatsioon, Slovakkia ja Ukraina.

„ÜRO riikide geograafilises ning regionaalgruppide jaotuses ei ole Eestiga seoses muudatusi toimunud. ÜRO statistikaosakonna geograafilise jaotuse kohaselt kuulub Eesti Põhja-Euroopa riikide hulka. ÜRO regionaalgruppide jaotuse järgi kuulub Eesti Ida-Euroopa gruppi. Neil kahel jaotusel pole otsest seost ning aluseks on erinev otstarve,” täpsustas välisministeeriumi pressiesindaja Delfile.

Kandideerimised erinevatesse ÜRO komiteedesse ja kehamitesse, sh ÜRO Julgeolekunõukokku, toimuvad regionaalgruppide kaupa, mida on kokku 5: Lääne-Euroopa ja teised riigid; Ida-Euroopa; Aasia; Ladina-Ameerika ja Kariibid; Aafrika.