Kontrolliti suuremate kaubanduskeskuste evakuatsiooniteede vaba läbipääsu, esmaste kustutusvahendite korrasolekut ja signalisatsioonisüsteemide toimivust. Peale selle jälgiti ka pürotehniliste toodete müügilettide ja müüdavate koguste vastavust nõuetele, teatas Lääne päästekeskus.

Kontrollitud 11 kaubanduspinnast esines rikkumisi kuuel korral. Tegu ei olnud siiski selliste rikkumistega, mis oleksid vajanud ettekirjutuse andmist, mistõttu anti pindade haldajatele suuline korraldus, et rikkumised tuleb kõrvaldada, mida kohe ka tehti. Kõige rohkem eksiti kauba ladustamisega evakuatsiooniteedele ja evakuatsioonitee märgistuse varjamisega kauba või näiteks jõulukaunistustega.

Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalvebüroo juhi Indrek Laanepõllu sõnul ei tohiks ohutust nimelt nüüd ära unustada, kui jõulud ja aastalõpp on kohe käes, inimesi poodlemas ja jõulukinke valimas märgatavalt rohkem ning seetõttu ka kaupa rohkem varuks.

„Nii nagu igale hoonele on ette nähtud maksimaalne arv inimesi, kes seal viibida tohivad, on ka ette nähtud evakuatsiooniteed ja -pääsud ning nende laiused. Jälgida tuleb, et neid ei ladustataks kinni ega vähendataks läbipääsude laiust, sinna kaupa paigutades või välja pannes. See on kõik selleks, et kui tekib ootamatu vajadus kõigil korraga hoonest kiiresti väljuda, on see ka võimalik,” selgitas Laanepõld põhilisi probleeme, mis kontrollide käigus avastati.

„Head kaupmehed, soovime südamele panna, et just kunded toovad oma ostudega teile sissetuleku ja leiva lauale. Hooligem siis oma klientidest ka turvalisuse võtmes,” märkis ohutusjärelevalvebüroo juht.