Lõuna-Carolina osariigi 44-aastase kuberneri Nikki Haley nimetamises USA ametlikuks esindajaks ÜRO-s nähakse märki selle kohta, et Trump on valmis mõnedele enda vastastele suurema eesmärgi nimel andestama, vahendab AFP.

Kohalikele riiklikele koolidele alternatiive nõudnud jõuka aktivisti Betsy DeVosi nimetamine haridusministriks oli aga järjekordne võit sotsiaalkonservatiividele.

Elamumajanduse ministriks on aga saamas Trumpi rivaal vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgimise ajast, pensionil neurokirurg Ben Carson.

Haley valimine esindajaks ÜRO-sse järgnes teadetele, et Trump kaalub veel ühe oma hääleka kriitiku, endise Massachusettsi kuberneri Mitt Romney määramist välisministriks. Lisaks sellele toimus Trumpil südamlik vestlus ajalehega New York Times, mida Trump peab vaenulikuks, milles ta pehmendas oma seisukohti kliimamuutuse, piinamise ja demokraatide presidendikandidaadile Hillary Clintonile süüdistuse esitamise osas.

Intervjuus New York Timesile ütles Trump veel, et kaalub tõsiselt merejalaväe lugupeetud erukindrali James Mattise nimetamist kaitseministriks.

Esindaja ÜRO-s on kabinetiamet ning kui senat ilma välispoliitilise kogemuseta vankumatu konservatiivi Haley ametisse kinnitab, saab temast maailma diplomaatias mõjukas tegelane, vaatamata sellele, et tal on varem Trumpiga kokkupõrkeid olnud.

India sisserändajate tütre Haley nimetamine valitsuse liikmeks annab seni vaid meestest koosnenud seltskonnale juurde mitmepalgelisust.

Eelmisel aastal pärast seda, kui valged rassistid tapsid Lõuna-Carolinas üheksa mustanahalist kirikulist, toetas Haley kohaliku seadusandliku kogu otsust eemaldada oma hoonest kunagise lõunaosariikide konföderatsiooni lipp. See kutsus esile rassistlike organisatsioonide protestid.

Tehes kampaaniat Trumpi peamise vabariiklasest rivaali Marco Rubio heaks esitas Haley Trumpile väljakutse Ku Klux Klani hukka mõistmata jätmise eest.

„Ma ei peatu, kuni võitleme mehe vastu, kes otsustab, et ei ütle end KKK-st lahti. See ei ole meie partei osa. See ei ole see, kes me oleme,“ kuulutas Haley.

Trump vastas ühega talle firmamärgiks saanud Twitteri-solvangutest: „Nikki Haley valmistab Lõuna-Carolina rahvale piinlikkust!“

Kui Trump valis eelmisel nädalal oma peastrateegiks paremäärmusliku uudisteportaali Breitbart News juhi ja „majandusnatsionalisti“ Steve Bannoni, olid valged rassistid rahul. Kui aga teisipäeval avaldati video sellest, kuidas niinimetatud alt-right-ideoloogia pooldajad natsitervituste saatel „Hail Trump“ karjuvad, distantseeris Trump end sellest liikumisest.