Montenegro ajaleht Vijesti teatas prokuratuurile viidates, et Širokov ja Popov organiseerisid kuritegeliku rühmituse, mille eesmärk oli peaminister Đukanovići tapmine ja riigipöördekatse, vahendab RBK.

Plaani järgi oleks valimiste ööl parlamendihoone ees pidanud algama rahutused ja kokkupõrked politseiga, mida pidid juhtima Bratislav Dikić ja Montenegro demokraatliku rinde liikmed, kelle isikud pole veel kindlaks tehtud, kirjutas Vijesti.

Prokuratuur teatas, et Širokov ja Popov kohtusid 26. septembril Moskvas Serbia natsionalistliku liikumise Srpski Vukovi (Serbia Hundid) juhi Aleksandar (Saša) Sinđelićiga. Venelased avaldasid talle oma plaani ja käskisid korraldada rahutused. Samuti anti Sinđelićile vähemalt 200 000 eurot relvade ja vormiriietuse ostmiseks.

Venelased andsid Sinđelićile üle ka kaks Lenovo telefoni, millest üks paluti üle anda Dikićile, et ta annaks selle omakorda üle demokraatliku rinde esindajale, kes pidi olema parlamendihoone juures rahutusi õhutamas, teatab prokuratuur.

Montenegros toimusid parlamendivalimised 16. oktoobril. Hiljem teatasid võimud võimuhaaramise eesmärgil diversioone korraldada ja rahutusi provotseerida kavatsenud Serbia kodanike vahistamisest. Mõne aja pärast teatas Serbia meedia, et vahistatute hulgas olid ka Venemaa kodanikud. Vene ajaleht Kommersant tsiteeris Serbia väljaannet Danas, mille teatel saadeti mitu Venemaa kodanikku Serbiast välja osavõtu eest terroriaktide ettevalmistamises Montenegros.

Kommersant kirjutas, et visiidi käigus Belgradi võis seda skandaali ja venemaalaste väljasaatmist arutada Venemaa riikliku julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev. Briti ajaleht Guardian kirjutas eelmisel nädalal, et Patrušev vabandas intsidendi eest, rõhutades samas, et Vene võimudel ei ole vahistatud Vene natsionalistidega mingit pistmist. Venemaa välisministeerium ja julgeolekunõukogu aparaat lükkasid Guardiani teate muidugi ümber.

Montenegro prokurör Milivoje Katnić teatas novembri alguses, et Serbia ja Venemaa kodanikest koosnenud grupp kavandas peaminister Đukanovići tapmist.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov eitas Venemaa ametlikku osalemist Montenegro sündmustes 7. novembril kategooriliselt.

Venemaa välisministeerium nimetas veel oktoobris teateid venemaalaste Serbiast väljasaatmise kohta väljamõeldiseks.

9. novembril kirjutas Kommersant Srpski Vukovi juhi Sinđelići ülekuulamisest, mille käigus viimane ütles, et vandenõusse Montenegros kaasasid ta kaks „Vene natsionalisti“. Sinđelići sõnul tegelesid venemaalased operatsiooni üldise juhtimisega. Sinđelić tutvus venemaalastega kõige järgi otsustades Ida-Ukrainas sõdides, kirjutas Kommersant.