Väited, et Oettinger rikkus sellega Euroopa Komisjoni eetikareegleid, lükkas pressiesindaja tagasi. Euroopa Komisjoni eetikareeglite järgi on keelatud enam kui 150 eurot maksvate kingituste vastuvõtmine – lend pidi sellest kindlasti kallim olema. Lisaks sellele tuleb avalikustada kohtumised lobistidega, vahendab Der Spiegel.

Süüdistuse aluseks on artikkel Brüsseli uudisteportaalis EUobserver, mis toetub Oettingeri kirjalikele vastustele Euroopa Parlamendi roheliste järelepärimisele. Ka selles vastuses kinnitas Oettinger koos Mangoldiga lendamist. Artiklis nimetatakse Mangoldi Venemaa aukonsuliks Baden-Württembergi liidumaal ja lobistiks.

Oettingeri pressiesindaja selgitas, et Ungari valitsus kutsus digivoliniku 19. mail toimunud tulevikuautole pühendatud konverentsile. Selle eelõhtul pidi ta Orbániga kohtuma. Liinilennuga ei oleks ta aga väidetavalt õigeks ajaks tööõhtusöögile Orbániga jõudnud.

„Seetõttu tegi Ungari valitsus ettepaneku, et Günther Oettinger lendaks kaasa samuti Budapesti reisinud Klaus Mangoldi lennukis,“ teatas pressiesindaja. „See oli ainus võimalik viis õigeaegselt kohtumisele tulla. Ungari võimud maksid ka majutuse eest Budapestis.“ Kes lõpuks lennu eest maksis, Mangold või Ungari, jääb lahtiseks.

Twitteris teatas Oettinger, et süüdistused on alusetud.