Oettinger nimetas solvatute hulgas Belgia Valloonia regiooni, kuid ei viidanud otse neile, kes süüdistasid teda homofoobias, vahendab Reuters.

Oettinger ütles, et kasutas selliseid väljendeid möödaminnes, et raputada sakslased üles enesega rahulolust suhtumises Hiina konkurentsi.

„Ma näen nüüd, et sõnad, mida ma kasutasin, on tekitanud halbu tundeid ja võivad isegi inimestele haiget teha,“ ütles 63-aastane Oettinger, kes peaks varsti üle võtma Euroopa Liidu eelarvevoliniku ametikoha. „See polnud minu kavatsus ja ma tahaksin vabandada kõigi märkuste eest, mis polnud nii lugupidavad, kui oleksid pidanud olema. Mul on suur austus Hiina majanduse dünaamika vastu – Hiina on partner ja karm konkurent.“

Oettinger kritiseeris kõnes Saksamaa poliitilisi prioriteete, viidates emapuhkusele ja lastetoetustele, ning tegi naljatamisi ettepaneku, et tuleks sisse seada „kohustuslik homoabielu“.

„Ma olin siiras ja avatud – see ei olnud kõne ettelugemine, vaid „frei von der Leber“, nagu me saksa keeles ütleme,“ teatas Oettinger, viidates ilustamata jutule. „Minu sõnum oli helistada Saksa publikule äratuskella: kui sakslased keskenduvad oma poliitilises töös pensioniea kahandamisele, pensionide suurendamisele jne, ei peaks keegi olema üllatunud, kui me kaotame ülemaailmse lahingu konkurentsivõime eest. Sama käib Euroopa kohta tervikuna. Me peame oma jõupingutusi kahekordistama, mitte sohval tukastama ja puhkama.“