USA õhuväe kindralleitnant Jeffrey Harrigian, kes vastutab USA Lähis-Ida õhuoperatsioonide eest, kirjeldas 17. oktoobril toimunud intsidenti kui "napp möödaminek", vahendab CNN.

Mõlemad lennukid lendasid sadu kilomeetreid tunnis ja neil olid tuled välja lülitatud. USA lennuk sattus Vene hävitajale vähem kui poole miili (800 m) kaugusele, teatasid USA ametnikud.

USA lennuki piloot olevat järginud protseduure ja võtnud Venemaa piloodiga hädaabi sagedusel ühendust. Venemaa piloot ei vastanud, ütles USA sõjavägi.

Päev hiljem olevat vene keelt kõnelev USA ametnik võtnud oma Vene kolleegiga sellisteks puhkudeks loodud nö kuuma liini abil ühendust. Talle vastati, et Venemaa piloot ei teadnud intsidendist midagi.

Venemaa lennuk eskortis teadaolevalt Vene luurelennukit, ütles kindralleitnant Harrigian.

Harrigian lisas, et sellised juhtumid on viimase kuue nädala jooksul sagenenud, sest USA on Süüria õhuruumi saatnud seoses ISIS-elt Raqqa linna tagasivõtmise operatsiooniga lisalennukeid.

Kuna kahe suurriigi suhted on teatavasti viimasel ajal pingestunud, siis ühe ametniku sõnul ei tõlgendaks rahvas lennukite kokkupõrget kui süütut intsidenti.