Kui Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande andsid pärast läbirääkimisi Venemaa rolli üle Ukrainas ja Süürias, nagu kombeks, pressikonverentsi ja vastasid akrediteeritud ajakirjanike küsimustele, siis Putin rääkis ainult oma fännklubile, teatab Bild.

Putini tee ei viinud Berliini-visiidi lõpetuseks mitte Brandenburgi värava lähedal asuvasse Adloni hotelli, kus olid tema ja kaaskonna jaoks toad reserveeritud, vaid otse Tegeli lennuväljale, kus Putinit ootas tema lennuk. Enne seda tegi aga Putin avalduse Kremli-meelse pressi kaamerate ees.

Kiirustades võttis Putin neljapoolse kohtumise tulemused kokku. Küsimusi esitada ei lubatud sõbraliku põhjendusega, et ka reporterid vajavad kindlasti natuke puhkust.

Ei mingeid tüütavaid küsimusi sõjakuritegude või parajasti Põhjamerel liikuva Vene sõjalaevastiku kohta, märgib Bild.

Putinil ei tulnud ka seletada, miks oli ta kaasa toonud oma isikliku nõuniku Vladislav Surkovi, kelle ta pani läbirääkimistelauas istuma oma kõrvale. Surkov on aga alates 2014. aasta märtsist Ukraina sündmuste tõttu Euroopa Liidu sanktsioonide all ja teoreetiliselt poleks ta tohtinud Euroopa Liitu üldse siseneda.

Putin võis nii ka kindel olla, et keegi ei hakka ta käest küsima veriste mängukarude kohta, millega meeleavaldajad protesteerisid pommirahe vastu Ida-Aleppos.

„Kuigi ei ole kindel, et Putin oma mustast pikast limusiinist (mõlemad ülejäänud riigipead rahuldusid „normaalsete“ kõrgklassimudelitega) protestist mingit aimu sai,“ kirjutab Bild.

Traditsiooniliselt saabus Putin viimasena ning tema hilinemised (isegi paavsti audientsile) on Bildi teatel diplomaatilise süsteemi osaks saanud.

Oma ülipika limusiiniga sõitis Putin otse punase vaiba juurde, mis oli pärast nelja-aastast pausi vaatamata kogu kriitikale ja sanktsioonidele taas Saksamaa kantsleriameti ette lahti rullitud. „Vladimir Putini maailmas pidi see võiduna tunduma,“ kommenteeris ajaleht Neue Zürcher Zeitung.