Süüdistus esitati sisejulgeoleku ministeeriumi ja rahvusliku luuredirektori ühisavalduses, vahendab AFP.

Ühe USA administratsiooni ametniku sõnul vastab Washington küberrünnakutele, kuid üksikasju ta ei avaldanud.

„Me tegutseme oma huvide, sealhulgas küberruumi kaitseks ning teeme seda oma valitud ajal ja kohas,“ ütles ametnik varsti pärast süüdistust sisaldanud avalduse tegemist.

Ametlikus avalduses on öeldud, et USA luurekogukond on kindel, et Venemaa valitsus juhatas hiljutisi USA isikute ja institutsioonide, sealhulgas USA poliitiliste organisatsioonide e-kirjade ohtu seadmisi.

„Me usume nende jõupingutuste ulatust ja tundlikkust arvesse võttes, et selleks tegevuseks võisid loa anda ainult Venemaa kõige kõrgemad ametnikud.“

Avalduses öeldakse, et väidetavalt häkitud e-kirjade avaldamised WikiLeaksis ja teistel veebilehtedel ning internetipersooni „Guccifer 2.0“ poolt „sobivad kokku Venemaa juhitud jõupingutuste meetodite ja motiividega“.

„Need vargused ja avalikustamised on mõeldud sekkumiseks USA valimisprotsessi,“ öeldakse avalduses.

Siiski ei süüdistata Venemaad otseselt hiljutistes küberrünnakutes osariikide valimiste alaste andmebaaside vastu.

„Mõned osariigid on hiljuti samuti täheldanud oma valimistega seotud süsteemide skaneerimist ja uurimist, mis enamikel juhtudel pärines Vene ettevõtte opereeritavatest serveritest,“ öeldakse avalduses. „Me ei ole aga praegu sellises seisus, et omistada seda tegevust Venemaa valitsusele.“