Jõuk mehi hõivas Soome firma opereeritud Arctic Sea Läänemerel 2009. aastal, vahendab Yle Uutiset.

Üle kolme nädala hiljem ründas laeva Aafrika lähistel Vene merevägi ning vahistati Eesti ja Läti kodanikke. Nad mõisteti Venemaal aastateks vangi.

Pietarsaarist välja sõitnud ja Soome puumaterjali vedanud laeva kadumist jälgiti 2009. aasta juulis suure tähelepanuga nädalaid. Mitmed väljaanded väitsid anonüümsetele allikatele viidates, et laeva kasutati relvade veoks.

Rahvusvahelisest uurimisest hoolimata ei ole kaaperdamise taga olevad isikud ega põhjused päriselt kunagi selgunud. Uurimist juhtis Soome keskkriminaalpolitsei.

Venemaa on süüdistanud sündmuste organiseerimises Eesti poliitikut ja endist luurejuhti Eerik-Niiles Krossi.

„Ma arvan, et minu osa oli venelastele nagi kirss tordil,“ ütles Kross intervjuus „MOT-le“. Krossi sõnul kerkis tema nimi esile alles hiljem, kui selgus, et ta tundis kaaperdajate ninameest.

„Ma usun, et sellel lool ei olnud algselt minuga midagi pistmist. Kaaperdajate jõugu taga olid arvatavasti kas ebamäärased ärimehed või isegi Vene ametnikud, kes teab...“ ütles Kross.

Kaaperdatud laeva Soome omanikfirma omanik ja tegevjuht Matvejev elab praegu Šveitsis ja keeldub endiselt avaldamast, mida kaaperdamise kohta teab. Ta ütles „MOT-le“, et on andnud sõna, et ei räägi avalikkusele kõike, mida teab.