Ettevõtlusminister Liisa Oviir ise küll presidendivalimistel hääletada ei saa, kuid räägib erakonnas toimuvast. Nimelt oli üleeile sotsiaaldemokraatidel suurem koosolek, kus olulise punktina räägiti ka presidendivalimistest. "See on üks intrigeerivamaid ja olulisemaid küsimusi praegu," tunnistas ettevõtlusminister Liisa Oviir.

Sellega seoses: missugused on viimased uudised erakonnas?

Sotsiaaldemokraatlik Erakond on praegu võtnud seisukoha, et meil on esmaspäeval erakorraline juhatuse koosolek ja me arutame seda (presidendivalimisi - A.P.) ja teeme otsuse suure tõenäosusega ka siis, esmaspäeval.

Kas Eiki Nestor kandideerib presidendiks?

Erakond muidugi julgustab teda. Ka tema ütles, et ta kasutab veel selle nädalakese mõtlemiseks ja konsultatsioonideks.

Keda teie toetate?

See on selline tore küsimus. Loomulikult on Eiki Nestor minu kui sotsiaaldemokraadi esimene valik, aga nendest, kes praegu on öelnud, et kandideerivad, on minu väga selge esimene valik - eelkõige naisministrina - Marina Kaljurand. Naised vajavad Eestis hästi palju toetust. 70% ülikooli lõpetajatest on meil naised. Kui vähe on naisi otsustustasandil, on päris nukraks tegev. Kui ütleme, et kõige paremad, kõige haritumad jäävad meil otsustustasandilt välja, on see väga kehv. Sageli jäävad nad ka välja, kuna neil puudub julgus.

Naispresidendi saamine oleks ühiskonnas absoluutselt väga-väga vajalik ja Marina näitab eeskuju just selle julgusega. See otsus, mis ta tegi, et mitte minna vastuolusse enda südametunnistusega, ka mitte petta enda toetajaid... ta tegelikult astus tagasi välisministri kohalt, et keskenduda presidendikampaaniale. See on ääretult julge samm ja mina tunnustan teda selle eest sajaprotsendiliselt.

Mul oli muidugi kahju kaotada ainsat naiskolleegi, õnneks ma sain Maris Lauri (praegune haridus- ja teadusminister). Minu poolt täis toetus talle, tuult tiibadesse.

Sellist mehelikku kõvatamist on meie ühiskonnas natuke liiga palju.
Liisa Oviir

Marina on julge ja ääretult empaatiline. Ja see, mida talle on mõneti süüks pandud, et ta on diplomaatiline - mina arvan, et absoluutselt vastupidi -, see on kõige olulisem, sest sellist mehelikku kõvatamist on meie ühiskonnas natuke liiga palju. See, et ta suudab keskenduda ja argumenteeritult ka vaielda - see on oluline. Ta ei loobu enda arvamusest - seda näitas ta ka oma sammuga (kandideerida presidendiks - A.P.). Usun, et tema senine elukäik on olnud heaks ettevalmistuseks presidendi kohale ja ma olen talle ka ise öelnud, et mu toetus kuulub talle. Lisaks olen ka Eesti Naisliidu liige ja Eesti naisorganisatsioonid on teinud Marina toetuseks oma seisukohavõtu. Ma südamest loodan, et meil on pooleteise nädala pärast esimene naispresident.

Aga meil on ka teine naispresidendiks pürgija, Mailis Reps. Miks te teda nii tuliselt ei toeta?

Arvan, et kümne aasta pärast on Mailis täiuslik president.
Liisa Oviir

Mailis on minu jaoks kogu selle protsessi jooksul üks suurimaid positiivselt üllatajaid. Ma olen kuulanud neid debatte ja see, kui töökas, heade teadmistega ja põhjalik on Mailis olnud, on minu jaoks olnud ääretult suur ja positiivne üllatus. Aga mulle tundub - olen selles osas natuke konservatiivse maailmavaatega -, et kuigi 40 on seadusest tulenev vanusepiir kandideerimiseks, siis mulle endale meeldib, kui inimene oleks natuke rohkem veel elukogemust kogunud. Arvan, et kümne aasta pärast on Mailis täiuslik president. Praegu mulle tundub, et just erinevate valdkondade elukogemuse mõttes on Marina natuke parem.

Marina Kaljuranna puhul mainisite julgust ja otsustusvõimet kandideerimisel ja välisministri kohalt tagasiastumisel. On neid, kes talle seda käiku ette heidavad: ta oleks võinud välisministri kohal jätkata ja kandideerida, nagu teevad ka teised kandidaadid oma põhitöö kõrvalt.

Ma usun, et ta tegelikult võttis selle keerulisema ja riskantsema tee, kuid ausama tee. Ta ei ole küll erakonna liige, aga Reformierakond, kelle minister ta siiski oli, oli oma juhatuse otsusega valinud teise presidendikandidaadi. Ma usun, et ta valis ausama ja väärikama tee. Lisaks on välisministri portfell ääretult pingeline just ka selles osas, et peab palju riigist ära olema. See nädal, kus Reformierakond tegi oma valikud, kus teisel kandidaadil (Siim Kallasel - A.P.) oli võimalik olla selle juures kogu aeg ja seda selles mõttes mõjutada, sõitis Marina oma töökohustuste tõttu ühest riigist teise. Ma usun, et Marina tegi tegelikult väärika sammu ja ma tunnustan teda selle eest.

Kui palju on erakonnas veel inimesi, kes on Marinale toetust avaldanud? Kuhupoole langeb kaalukauss Kaljuranna ja Kallase heitluses?

Erakonnas on selles osas konsensus: me usume, et Eiki Nestor oleks Eestile tõesti parim president, aga pea kõigil teistel kandidaatidel on oma toetajad olemas. Aga kui vaadata erinevaid küsitlusi, siis number kaks kandidaat meie liikmetel laiemalt on Marina Kaljurand. Nii vähemalt väidavad küsitlused. Aga see, mis on erakonna otsus, see selgub kindlasti esmaspäeval pärast juhatust. Marina Kaljurand oli enamus erakondades kas esimene või teine valik.