Raportis, mida toetavad nii vabariiklaste kui ka demokraatide juhid, teatab esindajatekoja luurekomitee, et Snowden ei ole vilepuhuja, nagu ta väidab, vahendab Reuters.

Enamus materjalist, mille Snowden NSA-st varastas, et puudutanud privaatsuse rikkumist, vaid paljastas luure- ja riigikaitseprogrammid, mis pakuvad suurt huvi USA vastastele, öeldakse raportis.

Komitee teatas, et kuigi Snowdeni paljastuste tekitatud kahju täielik ulatus on endiselt teadmata, saab materjalide ülevaatusest selgeks, et Snowden andis üle saladusi, mis kaitsevad USA vägesid välismaal, ja saladusi, mis pakuvad elutähtsat kaitset terroristide ja teiste riikide vastu.

Komitee avaldas vaid neljaleheküljelise kokkuvõtte teadete kohaselt 36-leheküljelisest raportist, mis on täiesti salajane. Kokkuvõttes öeldakse aga Snowdeni tegevuse ja tausta kohta karme sõnu.

Raport sisaldab varem avaldamata süüdistusi Snowdeni ja tema võimalike motiivide aadressil. Väidetakse, et Moskvas varjupaiga leidnud Snowden „oli ja on sariliialdaja ja fabritseerija“.

Raporti järgi on Snowden öelnud, et on saanud keskkooli lõputunnistusega võrdse dokumendi, kuid tegelikult ei ole. Samuti öeldakse raportis, et Snowdeni väitel töötas ta USA luure keskagentuuri (CIA) heaks „vanemnõunikuna“, kuid oli tegelikult madalaima taseme arvutitehnik.

Raportis seatakse kahtluse alla ka Snowdeni motiivid salainfo lekitamisel. Väidetavalt tekkis tal 2012. aasta juunis NSA-s ülemustega tüli selle üle, kuidas tegelda arvutiuuendustega. Teatatakse, et Snowden sai ülemuse käest noomida, sest ta ei järginud õigeid protseduure, ning hakkas salainformatsiooni alla laadima kaks nädalat pärast seda.

Esindajatekoja luurekomitee raporti avaldamine langeb kokku Oliver Stone’i filmi „Snowden“ linastumisega. Selles kujutatakse teda vilepuhuja ja kangelasena. Inimõiguslased kutsusid kolmapäeval USA presidenti Barack Obamat üles Snowdenile enne ametist lahkumist armu andma.