Esmaspäeval pandi käima projekt „Putini asemel“, mille eesmärk on valida välja alternatiivne presidendikandidaat, kes võiks osaleda 2018. aasta valimistel Hodorkovski toetusel ja pakkuda konkurentsi Vladimir Putinile, teatas Hodorkovski meediagrupile RBK.

Projekti käivitamise päeval pannakse üles ka veebileht, kus avaldatakse „Hodorkovski kandidaadiks“ pretendeerijate nimed. Kõik soovijad võivad neile oma hääli anda ning viimases etapis valib žürii hääletamise tulemusi arvesse võttes tulevase presidendikandidaadi.

Seni on nimekirjas 14 inimest, kuid seda laiendatakse. Oma kandidaadi võib esitada iga soovija, teatas projekti juht Timur Valejev. Esitatud kandidaatide hulgas on Jekaterinburgi linnapea Jevgeni Roizman, erakonna Jabloko asutaja Grigori Javlinski, erakonna PARNAS juht Mihhail Kasjanov, Boriss Jeltsini tütar Tatjana Jumaševa, Transparency Internationali asepresident Jelena Panfilova, Jabloko poliitkomitee liige ja Pihkva oblasti seadusandliku kogu endine liige Lev Šlosberg, endine rahandusminister Aleksei Kudrin, Permi krai endine kuberner Oleg Tširkunov, jurist ja põhiseaduskohtu endine kohtunik Tatjana Moršakova, ajaloolane Ivan Kurilla ning ajakirjanikud Sergei Medvedev, Jelena Rõkovtseva ja Olga Bešlei.

Esitatud on ka Aleksei Navalnõi kandidatuur, kuid tema nimi pannakse üles koos märkusega, et tal ei ole praegu õigust kandideerida.

Žüriisse võivad kuuluda kõik seda soovivad poliitikud ja ühiskonnategelased igasuguste vaadetega, sealhulgas Ühtse Venemaa liikmed, teatas Valejev. Praegu on žüriis PARNAS-i aseesimees ja Otkrõtaja Rossija koordinaator Vladimir Kara-Murza, riigiduuma liige Dmitri Gudkov, arhitekt Jevgeni Ass ja poliittehnoloog Stanislav Belkovski.

Kandidaadid ise veel ei tea, et on Hodorkovski projekti kaasatud, teatas Valejev.

Hodorkovski selgitas, et otsustas presidendikandidaadi valimised korraldada seoses ootamatult eduka projektiga „Avatud valimised“, mis on seotud riigiduuma valimistega.