Twitteri-lahing sai alguse reedel, kui inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch meediadirektor Andrew Stroehlein kommenteeris artiklit, kus näidati Ungari piirile paigutatud „hernehirmutisi“.
„Pagulased põgenevad sõja ja piinamise eest, juurviljadest inimpeadega neid ei hirmuta,“ kirjutas Stroelhein. Laupäevases säutsus vastas Schöpflin, et inimeste kujutised võivad siiski heidutavalt mõjuda, kuna need on islamiusus keelatud. „Aga ma olen nõus, et seapead mõjuvad parema heidutusena,“ lisas Schöpflin praeguseks kustutatud säutsus.
„Ise eurosaadik ja levitate sellist ksenofoobset kõntsa,“ vastas selgelt ärritunud inimõiguslane. „Te olete häbiplekk Ungarile, Euroopale ja kogu inimkonnale.“

Kui maailma meedia teema üles korjas, kustutas Schöpflin säutsu. Ta keeldus siiski vabandamast ja ütles, et tema vastu suunatud kriitika hakkab meenutama vihakõnet.

Oktoobris rääkis poliitik oma usust sigade heidutavasse toimesse ka Eesti Päevalehele antud intervjuus. „Neid ei saa peatada, kui nad tahavad minna Saksamaale või Rootsi, sest Ungaris on kõik nende vastu pahad,“ ütles Schöpflin islami taustaga sisserändajatele viidates. „Näiteks on Ungaris suur hulk sigu, väga palju sigu. Terve riik on põhimõtteliselt n-ö mittepuhas.“