"Nii nagu kevadel kinnitasime me täna juhatuse koosolekul üle selle, et Reformierakonna soov on valida Eestile parim president ja valida see president riigikogus. Me otsustasime täna, et meie kandidaat riigikogus presidendivalimistel on erakonna auesimees Siim Kallas. See otsus oli konsensuslik," märkis Rõivas.

"Me saame suurepäraselt aru, et meie kolmekümnest häälest, mis on nüüd parlamendis Siim Kallase toetuseks, jääb väheks selleks, et Eestile presidenti valida, ja mõneti võib öelda, et nüüd on Siim Kallas küll läinud tinglikult öeldes parlamendis juhtima, aga siiski sõltub väga palju sellest, mida otsustavad teised erakonnad," otsis Rõivas Kallasele toetust.

Kallas riigikogu vooru(de) kandidaat, Rõivas vihjab Kaljuranna kandidatuurile valijameeste kogus

Kuigi Rõivas ütles, et tegeldakse ainult plaan A-ga ehk Siim Kallase toetamisega riigikogus, viitas ta korduvalt, et valimiskogus võidakse toetada Marina Kaljuranda.

"Meie huvi, soov ja palve teistele erakondadele on toetada Siim Kallase kandidatuuri, aga me ei saa seda eeldada ja veel vähem me saame seda nõuda. Kindlasti on võimalik öelda, et nüüd on otsustamise koht ja n-ö pall teiste erakondade õuel. Loomulikult on ka võimalik see, et teised erakonnad ei soovi riigikogus otsuseni jõuda ja presidendivalimine parlamendis kukub läbi. Sel juhul on võimalik Reformierakonnal teha järgmiseid otsuseid ja toetada ka näiteks Marina Kaljuranna kandidatuuri, mis on kindlasti valijameeste kogus väga suure toetuse leidmisel potentsiaaliselt võimalik, tal on eeldatavalt väga suur toetus," vihjas erakonna esimees ka Marina Kaljuranna võimalustele.

"Aga siiski on meil väga kindel veendumus, et me plaan B-ga ei tööta, me töötame plaan A-ga. Plaan A-ks on valida Eestile parim president parlamendis ja taotleda ka teiste erakondade toetust selleks," sõnas Rõivas.

Küsimusele, mis saab siis, kui Kallas läheb riigikogust automaatselt valimiskokku edasi ja seal ootab teda Marina Kaljurand, vastas Rõivas, et praegu on vara spekuleerida. "Ütleme selgelt välja oma kandidaadi. Me soovime saada sõnumeid ka teistelt erakondadelt, et kas nad on valmis toetama, kas nad on valmis koostööks. Ma usun, et Eesti huvides on see, et president valitakse ära ja valitakse võimalikult ruttu. Parlamendis on seda teha kindlasti mõneti lihtsam kui valijameeste kogus. Nii et töötame selle nimel, et parlamendis saaks president valitud. See on meie selge soov ja eks me siis näe, kuidas teised erakonnad sellesse suhtuvad."

Rõivas kinnitas, et Siim Kallas saab kogu Reformierakonna fraktsiooni toetuse ning lisas: "Reformierakond, vaatama kõigile, kes tahavad meile võib olla mitte ainult head ja kes räägivad mingeid kuulujutte sellest, et tegelikult on tohutud tülid, siis tänane konsensuslik otsus on kõige parem tõestus sellest, et ei tasu neid kuulujutte liiga palju uskuda. Siin olid kohal ka fraktsiooni liikmed ja täiesti selgelt saadi ka aru sellest, et ka need liikmed, kelle esimene eelistus oleks ka keegi teine kandidaat, on valmis ka Siimu toetama. Ja nad teavad, et täpselt samamoodi - juhul, kui tõesti peaks riigikogus kogu see asi läbi kukkuma ja riigikogu ei suuda presidenti valida -, et küllap need, kelle esimene eelistus on Siim Kallas, on samamoodi võimelised ja valmis toetama ka näiteks Marina Kaljuranda. Meeskonnana töötamine on Reformierakonna jaoks väga oluline ja me igal juhul kavatseme hääletada ühtsena ja tänase otsuse tulemus või tõlgendus on see, et 30 häält riigikogus toetab Siim Kallast."

Tõenäosus, et ühes kohas teiste erakondade toetust ei tule ja siis järsku valijameeste kogus samale kandidaadile tuleb tohutu toetus nendelt samadelt erakondadelt, seda ma väga realistlikuks ei pea.
Taavi Rõivas

Küsimusele, kas Siim Kallas kinnitas ka soovi valimiskogus kandideerida, vastas peaminister, et sellel teemal täna ei arutletud. "Meil oli täna ikkagi väga selge jutt sellest, et me esitame Siim Kallase kandidaadiks riigikogus. Iseenesest on arusaadav, et kui me soovime, et üks või teine kandidaat osutuks valituks, siis igal juhul on vaja ka teiste erakondade toetust. Ja tõenäosus, et ühes kohas teiste erakondade toetust ei tule ja siis järsku valijameeste kogus samale kandidaadile tuleb tohutu toetus nendelt samadelt erakondadelt, seda ma väga realistlikuks ei pea."

Reformierakond toetab kallast, kuid kutsub teisi üles mitte seisma jäigalt ühe kandidaadi taga

Rõivas laotas vastutuskoorma teistele erakondadele ning kutsus parteisid üles kõnelusi alustama. "Meil on selleks küllalt head võimalused. Aga loomulikult me saame saame suurepäraselt aru, et siin praegu nüüd sõltub teistest erakondadest. Reformierakonna fraktsioon on riigikogu kõige suurem. Reformierakond on eelmiste riigikogu valimiste võitja, aga ilmselgelt vastavalt Eesti põhiseadusele ei saa isegi teoreetiliselt ühelgi erakonnal olla nii palju hääli, et üksinda president ära valida. Nii et meie pilgud - ja ma usun ka Eesti rahva pilgud - on suunatud teiste parlamendierakondadele. Ma loodan, et nad on nõus konstruktiivselt kaasa mõtlema ja tegema tööd selle nimel, et Eesti saaks võimaliku parima presidendi. Meie oleme omalt kõnelusteks delegatsiooni välja pakkunud. Me saame aru, et ka teised erakonnad on vähemasti andnud mõista, et neil on valmidus koostööst rääkida - vaatame kuidas siis läheb. Ma arvan, et Eesti rahva huvides on kindlasti see, et saaks hea kandidaat leitud ja loodetavasti juba riigikogus."

Spekulatsioonidele, et Reformierakond võib riigikogus hoopis Eiki Nestori selja taha asuda, vastas Rõivas, et tegu on konkurentide pahatahtlikkusega. "Olen ka mina lugenud neid spinne ja kuulujutte ja ma arvan, et pole ju väga raske aimata, kust need kõik need tulevad. Kõik meie konkurendid on eluliselt huvitatud sellest, et tekitada võimalikult palju segadust, jätta muljet, et Reformierakonnal on tegelikult hoopis mingid kavalad muud plaanid, on midagi juba kuskil tagatoas kokku lepitud. Mina saan öelda väga selgelt, et tänane otsus tõenäoliselt neile, kes tahavad Reformierakonnale halba, on pettumuseks, sellepärast et Reformierakonna juhatus otsustas konsensuslikult. Meil on olemas selge plaan, tugev kandidaat," rääkis erakonna esimees.

Ikka tasub olla aruteludel avatud ja koostöövalmis nii meil ja kõikidel teistel erakondadel, aga ma arvan, et ma oleks kuidagi ülekohtune, kui ma praegu ütleks, et me otsustasime küll toetada Siim Kallast, aga tegelikult me mõtleme hoopis teistmoodi.
Taavi Rõivas

Samalaadse küsimuse kordamisel, kas ollakse läbirääkimiste käigus ka Kallase asemel näiteks mõne teise kandidaadi, näiteks Eiki Nestori poolt hääletama, kuna läbirääkimistel peaks olema avatud ka teiste erakondade kandidaatidele ning pakkumistele, vastas Rõivas, et see oleks Kallase suhtes ülekohtune. "Me oleme just viis minutit tagasi langetanud otsuse, et meie kandidaat on Siim Kallas. Eks ikka tasub olla aruteludel avatud ja koostöövalmis nii meil ja kõikidel teistel erakondadel, aga ma arvan, et ma oleks kuidagi ülekohtune, kui ma praegu ütleks, et me otsustasime küll toetada Siim Kallast, aga tegelikult me mõtleme hoopis mingit teistmoodi. Sellist asja ei ole ja me töötame täna selle nimel, et saada Siim Kallasele toetust. Väga palju sõltub praegu teistest erakondadest ja eks me siis näe."

Rõivas tõdes siiski, et see, kui kõik erakonnad on ülijäigalt oma kandidaadi taga, takistab tegelikult konsensuse leidmist. "Peab olema valmidus kompromissiks, peab olema valmidus kokkulepeteks. Mäletame, et kui valitsusliidu erakonnad 2001. aastal olid kõik igaüks algusest lõpuni oma kandidaadi taga, siis tulemuseks oli see, et presidendiks sai kandidaat väljaspoolt valitsuserakondi, nii et ma arvan, et see on õppetunniks kindlasti kõigile ja ma arvan, et see jutt sellest, et Reformierakond on olnud siin pigem liiga koostöövalmis, on pigem konkurentide huvi tekitada ažiotaaži. Tänasest alates seda ei ole võimalik väita. Reformierakond polnud viimane, kes enda kandidaadi välja kuulutas."

Reformierakonna juhatuse koosolekul lepiti kokku ka ametliku juhatuse mandaadiga delegatsiooni moodustamises. Sinna delegatsiooni kuulub nii presidendikandidaat Siim Kallas kui ka erakonna peasekretär. "Vajadusel me saame sinna delegatsiooni veel inimesi lisada," ütles Rõivas.

Läbirääkimised algavad Rõivase sõnutsi ametliku delegatsiooni eestvedamisel võimalikult kiiresti.

Peaminister avaldas lootust, et kokkuleppele jõutakse paari-kolme nädala pärast, kuna erakonnad vajavad järelemõtlemiseks aega. "Küllap neid kompamisi ja konsultatsioone tuleb."

Presidendiameti nimel koalitsiooni ei lõhuta

Igasugune vajadus poliittehnoloogilistel kaalutlustel lubada kellelegi valitsuse vahetust oleks täiesti kohatu.
Taavi Rõivas

Rõivas välistas, et presidendikoha nimel ollakse valmis koalitsiooni lõhkuma. "On mingi unistus elamas, et äkki Reformierakond on valmis kellelegi opositsioonierakondadest lubama presidendikoha eest valitsuse kohta või valitsusse võtmist, siis olgu see veelkord väga ühemõtteliselt ja selgelt üle korratud - ja see oli ka Reformierakonna juhatuse väga selge konsensuslik veendumus -, et me ei lähe sellist teed, et me lähme presidendikoha saamise nimel iga hinna eest toimivat valitsust lõhkuma. ma arvan, et see oleks väga mitmes mõttes Eesti huvidega vastuolus," kinnitas Rõivas ning lisas, et valitsusel on haldusreformi ja Euroopa Liidu eesistumise näol ees väga tõsised väljakutsed. "Igasugune vajadus poliittehnoloogilistel kaalutlustel lubada kellelegi valitsuse vahetust oleks täiesti kohatu. Olgu siis Reformierakonna poolt välja öeldud, et meie seda teed ei kavatse minna," ütles Rõivas resoluutselt.