Ajaleht Le Monde avaldas pärast viimast rünnakut – eaka preestri tapmist Roueni lähedal Saint-Étienne-du-Rouvray’s kahe end Islamiriigi võitlejaks nimetanud mehe poolt – juhtkirja, milles väitis, et kõik ühiskonna elemendid peavad osalema võitluses terrorismiga, ning meediaorganisatsioonidel on mängida eriline roll, vahendab Guardian.

„Veebilehed ja ajalehed, mis toodavad seda informatsiooni, ei saa ennast mitmel rindel eneseuuringutest vabastada. Alates Islamiriigi terrorismi esimesest esiletõusust on Le Monde oma praktikat mitu korda muutnud,“ teatas Le Monde.

Kõigepealt otsustas Le Monde jätta avaldamata Islamiriigi propagandadokumentide pildid. Siis, pärast 14. juuli rünnakut Nice’is, teatas Le Monde, et on otsustanud enam mitte avaldada tapatööde toimepanijate fotosid, et vältida potentsiaalset postuumset ülistamist.

Le Monde teatas, et arutab pidevalt ka muid teguviise seoses terrorismi kajastamisega.

Telekanal BFM-TV ja katoliiklik ajaleht La Croix teatasid, et valisid sama tee. „Me tegime eile õhtul otsuse enam mitte näidata terroristide pilte kuni edasise teadaandeni,“ ütles BFM-TV ajakirjandusdirektor Hervé Béroud AFP-le. „Me oleme sellest mõnda aega mõelnud. Meie otsust kiirendas Nice, korduvad tragöödiad.“

Raadiojaam Europe 1 teatas, et ei reprodutseeri oma veebilehel terroristlike tapmiste toimepanijate fotosid ega nimeta nende nimesid. Telekanal France24 ja raadiojaam RFI teatasid samuti terroristide fotode avaldamata jätmisest ja nende nimede võimalikult vähe mainimisest.

Kõik sellega aga kaasa ei läinud. Riikliku France Télévisions’i tegev uudistedirektor Michel Field teatas oma avalduses: „Meie kohus on informeerida, on kodanike õigus olla informeeritud. Ja me peame seisma vastu sellele enesetsensuuri võidujooksule ja suurtele kavatsuste deklaratsioonidele.“

Fieldi sõnul tekitab terroristide fotode ja nimede varjamine ühiskonnas rahutust ja tunnet, et peavoolumeedia hoiab neid teadmatuses. Field lisas, et selline tsensuur on sotsiaalmeediaajastul naeruväärne.

Ajalehe Libération peatoimetaja Johan Hufnagel ütles, et otsused võetakse vastu juhtumipõhiselt.

Le Figaro ja Nouvel Observateur on otsustanud samuti praegu Le Monde’i eeskuju mitte järgida.