„Ma arvan, et jutt käib parteisisesest profileerimisest,“ ütles Röttgen esmaspäeval raadiojaamale Deutschlandfunk. Sellest peaks välisminister aga hoiduma. Steinmeieri avaldused on Röttgeni sõnul vastuolulised ja eksitavad. Kui minister räägib mõõgatäristamisest ja sõjakisast, on need Röttgeni hinnangul „tõeliselt koletislikud süüdistused“, ilma et Steinmeier oleks selgelt adressaati nimetanud. Röttgen tõlgendas Steinmeieri kirjeldusi seetõttu „papist sihtmärgina“, millel pole tegelikkusega mingit seost ning millega Steinmeier tahab parteisiseselt punkte koguda, vahendab Reuters.

Röttgen leiab, et Steinmeier peaks hoiduma partnerite ja naabrite süüdistamisest.

Saksamaa ja välisminister ei tohiks lasta tekkida mingit kahtlust selle kohta, kes on praeguste pingete tekitaja – kindlasti mitte „mõõgatäristamine“ NATO poolt,“ ütles Bundestagi CDU ja selle Baieri sõsarpartei CSU ühisfraktsiooni välispoliitiline kõneisik Jürgen Hardt Die Welti vahendusel.

Euroopa Parlamendi roheliste fraktsiooni eesistuja Rebecca Harms rääkis aga vastutustundetust signaalist, „võttes arvesse Kremli pidevat keeldumist relvade ja sõdurite Donbassist tagasitõmbamisest“. See, kes teeb probleemi ainuüksi NATO manöövritest ning eskalatsioonist Ida-Ukrainas ei räägi, tegeleb Harmsi sõnul välis- ja Euroopa poliitikaga vastutustundetult.

Steinmeier kritiseeris nädalavahetusel kaudselt NATO õppusi Ida-Euroopas. „Mida me praegu tegema ei peaks, on valju mõõgatäristamise ja sõjakisaga olukorra veelgi tulisemaks muutmine,“ ütles Steinmeier. Selle asemel tahab ta rohkem dialoogi ja koostööd Venemaaga.