„Te olite ligi kaks ja pool aastat Auschwitzis ja olete seega massimõrva sooritanud,“ ütles kohtunik Anke Grudda kohtuotsuse ettelugemist alustades, vahendab Bild.

Ilmselt on tegemist viimase natside kuritegude eest määratud karistusega. Ülemprokurör nõudis kuueaastast vanglakaristust, advokaat õigeksmõistmist.

Advokaat Johannes Salmen põhjendas õigeksmõistmise nõudmist sellega, et tema kliendi isiklikku osalust mõrvades ei ole tõestatud.

Hanning astus 1934. aastal Hitlerjugendisse ning 1940. aastal vabatahtlikuna Waffen-SS-i. 1942. aastal saabus ta Auschwitzi, kus ülendati 1943. aastal kõigepealt Rottenführer’iks ja siis Unterscharführer’iks.

Hanning teenis koonduslaagri vahikompaniis, mille peamised ülesanded olid vangide eraldamine, põgenemise ärahoidmine, vahiteenistus postil ja vahitornides ning töökomandode valvamine. Rongide saabumisel valvas Hanning saabunud juute.

„Ma olen kaua aega vaikinud, ma olen kogu oma elu vaikinud. Ma ei ole oma kogemustest Auschwitzis ühegi teise inimesega rääkinud. Ma ei ole ei oma abikaasa ega lastega ega kellegi teisega Auschwitzist rääkinud. Ma lihtsalt ei saanud sellest rääkida. Mul oli häbi. Ma olen kogu elu püüdnud seda aega alla suruda. Auschwitz oli painaja. Ma tahan teile öelda, et ma kahetsen kõige sügavamalt, et kuuletusin kuritegelikule organisatsioonile, mis on vastutav lugematute inimeste surma ja lugematute perekondade hävitamise eest. Mul on häbi, et ma lasin sel ebaõiglusel kõrvalt vaadates juhtuda. Mul on tõesti kahju, ma vabandan selle eest!“ ütles Hanning.