Vabariiklaste arvatav presidendikandidaat Trump haaras veresaunaga seoses võimalusest ning nõudis president Barack Obama tagasiastumist ja nimetas Clintonit terrorismiga võitlemisel nõrgaks, vahendab CNN.

Clinton reageeris alguses ettevaatlikumalt kui Trump, kuid hiljem tema kampaaniameeskond mobiliseerus, et näidata Trumpi vastust rünnakule värske tõendina selle kohta, mida Clinton üritab asetada enne novembrikuiseid valimisi toimuva kampaania keskmesse: et Trumpil puuduvad presidendile vajalikud oskused ja temperament ning et ta asetab isiklikud huvid riigi omadest ettepoole.

„Eile õhtul ründas meie riiki radikaalne islamiterrorist,“ ütles Trump oma avalduses. Trump süüdistas Lähis-Idast pärit sisserändajaid ja nende lapsi terrorismis ning lubas muuta Ameerika „taas ohutuks ja taas suureks“.

Trumpi reageering tragöödiale rõhutas tema soovi tegelda plahvatusohtlike poliitiliste teemadega nagu religioon, rahvus ja terrorism usus, et kui ameeriklased ei tunne end ohutult, aitavad tema karm jutt ja poliitilise korrektsuse kritiseerimine kampaaniale kaasa.

„Kui me ei muutu tõeliselt kiiresti karmiks ja nutikaks, pole meil enam riiki. Sest meie juhid on nõrgad, ma ütlesin, et see juhtub – ja see läheb ainult hullemaks,“ ütles Trump. „Ma püüan päästa elusid ja hoida ära järgmist terrorirünnakut. Me ei saa endale poliitilist korrektsust enam lubada.“

Trump loobus plaanist pidada esmaspäeval kõne, milles ta pidi hurjutama Clintonit ja viimase endisest presidendist abikaasat Billi. Selle asemel peab Trump kõne New Hampshire’is terrorirünnaku, sisserände ja rahvusliku julgeoleku teemal, teatas pressiesindaja Hope Hicks.

Clintoni kampaaniameeskond teatas vastuseks, et Clinton avaldab peagi oma mõtted seoses kasvava kodumaise terrori ohu vastu võitlemisega, ning mõistis hukka Trumpi püüde kasutada rünnakut oma poliitiliste väljavaadete parandamiseks.

„See terroriakt on suurim massitulistamine USA ajaloos ja tragöödia, mis vajab tõsist reageeringut,“ ütles Clintoni kommunikatsioonidirektor Jennifer Palmieri. „Sellele vastupidiselt läks Donalt Trump välja poliitilistele rünnakutele, nõrkadele banaalsustele ja enese õnnitlemisele. Trump pole pakkunud mingeid tõelisi plaane meie riigi ohutuse tagamiseks ega pöördunud sihtmärgiks olnud ameeriklaste poole, ainult solvangud ja rünnakud. Kriisiaegadel ootavad ameeriklased enam kui kunagi juhiomadusi ja väärivad paremat.“

Clinton avaldas austust LGBT-kogukonnale, mis on tähtis osa tema poliitilisest ja rahakogumisbaasist, ning kutsus üles suuremale relvakontrollile, kasutades seega ka ise tragöödiat ära.

Samal ajal sai Clintoni leer poliitilise löögi, jättes ära esimese ühise kampaaniaürituse president Obamaga kolmapäeval Wisconsinis.