29-aastane Mateen sündis Ameerika Ühendriikides New Yorgis Afganistanist pärit migrantide perre.

Viimastel aastatel elas ta Florida osariigis St. Lucie maakonnas, umbes 150 kilomeetri kaugusel Orlandost.

Telekanali NBC teatel helistas Mateen vahetult enne tulistamist politseisse ja teatas, et vannub truudust terroriorganisatsioonile Islamiriik ja selle isehakanud kaliifile Abu Bakr al-Baghdadile.

Viha homode vastu

Tulistaja isa Mir ütles telekanalile NBC, et tal on juhtunu pärast väga kahju. Tema sõnul ei olnud sellel mingit seost religiooniga.

Isa väitis, et tema poeg ei sallinud homoseksuaale ja hiljuti, kui ta nägi kaht meest suudlemas, sai ta väga vihaseks. „Tõenäoliselt oli [tulistamine] sellega seotud,“ uskus isa.

„Meil on väga kahju. Me ei teadnud, et ta midagi sellist teha kavatseb. Me oleme šokis nagu kogu ülejäänud riik,“ lisas ta.

Vaimselt ebastabiilne

Tulistaja eksabikaasa ütles ajalehele The Washington Post, et mees oli vaimselt ebastabiilne ja tarvitas tema kallal vägivalda.

Naise sõnul kohtas ta Mateeni tutvumisportaalis kaheksa aastat tagasi. Mõne aja möödudes otsustas ta mehega kokku kolida ja abielluda.

Alguses oli abielu normaalne, ütles naine, kuid siis muutus Mateen vägivaldseks. „Ta ei olnud stabiilne inimene,“ ütles anonüümsest palunud eksabikaasa ajalehele. „Ta peksis mind. Ta tuli vahel koju ja lõi mind pelgalt sellepärast, et ta riided ei olnud triigitud või midagi taolist.“

Nad abiellusid 2009. aastal. „Ta tundus toona normaalne inimene,“ rääkis naine, lisades, et mees ei olnud väga religioosne ega tundunud radikaalne. „Ta oli väga eraklik.“

Naise pere sekkus, kui kuulis, et Mateen peksab teda. Nad lahutasid.