Soome kaitsevägi ei taha uue lennuki rollist rääkida. Luureülema Harri Ohra-aho sõnul on sellega seotud asjad operatiivsed küsimused, mida ei kommenteerita, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat küsis Ohra-aholt, kas Soome hakkab Läänemere rahvusvahelises õhuruumis signaalluuret läbi viima, kui uus signaalluurelennuk kasutusele võetakse. Ohra-aho ei tahtnud seda ei kinnitada ega ümber lükata, kuid jättis tagaukse avatuks.

„Me jätame endale alati võimaluse informatsiooni hankimiseks seal, kus see on riiklike seaduste ja rahvusvahelise õiguse ning lepingute järgi võimalik,“ vastas Ohra-aho.

Praktikas võimaldab Soome uus signaalluurelennuk just endisest kaugemale lõunasse ulatuvat signaalluuret Läänemerel. Uue luurelennuki tegevusulatus on selgelt suurem kui vana oma.

Soome seisukohalt oleks eriti huvitav lisaks Vene laevastikule Kaliningradis paiknev merejalaväebrigaad, mis on võimeline dessantideks näiteks Ahvenamaale.

Soome kaitseväe kidakeelsus erineb Rootsi omast. Rootsi signaalluurelennukid lendavad Läänemere rahvusvahelises õhuruumis sisselülitatud seadmetega avalikult.

Rootsi signaalluurelennukid kammivad Läänemerd tavaliselt põhja-lõuna suunas ning ümber pööratakse Kaliningradist lõunas ja umbes Põhja-Eesti kõrgusel. Luureobjektid on Kaliningradi baas ja Vene laevastiku liikumised.

Rootsi signaalluure eest vastutavalt ametkonnal FRA (Försvarets Radioanstalt) on kasutada kaks reaktiivlennukil Gulfstream põhinevat luurelennukit, mida kutsutakse „ronkadeks“.

„Ronkade“ lennud Läänemerel on Venemaad ilmselgelt ärritanud. FRA avaldas poolteist aastat tagasi foto, millel on näha, kuidas Vene hävitaja Su-27 lendas Rootsi lennukile ohtlikult lähedal. FRA teatas ka, et selliseid juhtumeid on olnud mitmeid ja et Vene lennukite käitumine on muutunud agressiivsemaks.

Soome kaitsevägi on uude signaalluurelennukisse erandlikult palju panustanud. See vahetab välja juba 1980. aastate alguses kasutusele võetud vana Fokkeri. CASA transpordilennukil põhineva õhusõiduki koguhind on 112 miljonit eurot. Sellest on USA firmas Lockheed Martin valmistatud luureseadmete hind 85 miljonit eurot.

Soome uus signaalluuresüsteem koosneb lisaks lendavale osale ka maapealsetest jaamadest. Luureobjektiks on Koola poolsaarel, Karjala kannasel ja Alakurttis paiknevad Vene relvajõud.