Skandaal sai alguse eelmisel nädalal, kui endist leiboristist Londoni linnapead Ken Livingstone'i – üht Jeremy Corbyni lähematest nõuandjatest - süüdistati antisemiitlike kommentaaride tegemises, vahendab ajaleht The Times.

Livingstone toetas nimelt leiboristist parlamendisaadikut Naz Shahi, kes taandati pärast seda, kui ta postitas sotsiaalvõrgustikku Facebook sõnumi, et juudid tuleks Iisraelist Ameerika Ühendriikidesse toimetada. Endine Londoni linnapea läks intervjuus raadiokanalile BBC 4 sammu võrra kaugemale ja märkis teemast rääkides mingil põhjusel, et Hitler oli algselt sionismi toetaja, kuid „läks siis hulluks ja tappis kuus miljonit juuti“.

„Mäletagem seda, et kui Hitler võitis 1932. aastal valimised, oli tema poliitikaks see, et juudid tuleks Iisraeli kolida. Ta toetas sionismi,“ märkis ta. „See oli enne seda, kui ta läks hulluks ja tappis kuus miljonit juuti.“

Livingstone'i, nagu ka Corbynit on aegade jooksul süüdistatud antisemitismi tolereerimises seoses nende seotusega sõjavastastes ja Palestiina-meelsetes liikumistes, kuid see on esimene kord, mil mõni erakonna juhtfiguur on Hitleri poliitikat mingis mõttes aktiivselt kaitsnud, märgib Daily Beast.

Leiboristid on Corbyni parteijuhiks saamisest saadik olnud lõhenenud ja puhkenud skandaal ainult suurendab pingeid erakonna ridades. Mitmed tuntud leiboristid nõudsid Livingstone'i erakonnast väljaviskamist. Kõige ägedamat vastasseisu näitas aga pikaaegne leiboristist parlamendiliige John Mann, kes ründas Livingstone'i tänaval ja nimetas teda kaamerate ees „valetavaks rassistiks“ ja „natside õigustajaks“.

„Sa oled kuradi häbiplekk,“ süüdistas ta Livingstone'i. „Sa oled valetav rassist… Sa oled jälk natside õigustaja, Livingstone!“

Endine Londoni linnapea on andnud alates natsiskandaali puhkemisest kümneid intervjuusid, millest üheski ei ole ta leidnud, et ütles midagi valesti. Kui talt küsiti, kas ta vabandab, ütles ta, et tal ei ole põhjust vabandada.

Tema sõnul on tüli puhkemises süüdi hoopis „Iisraeli lobi“, kes „üritab süüdistada antisemitismis kõiki, kes kritiseerivad Iisraeli poliitikat“. „Ma olen pidanud sellega 35 aastat võitlema,“ rääkis Livingstone.

Corbyn keeldus päevi teemat kommenteerimast ja kohati suisa põgenes ajakirjanike eest.

Londoni linnapeaks kandideeriva leiboristist Sadiq Khani kampaaniatiim oli paanikas, kuna skandaal ähvardas nende lootusi teha pealinnas hea tulemus. Neljapäeval sai Khani mõõt täis ja ta astus üles uudistekanalis Sky News, kus taandas end Livingstone'ist ja ütles, et „sellistele vaadetele ei peaks olema erakonnas kohta“. „Selliseid juhtumeid on olnud liiga palju, kus erakonna juhtkond ei soovi kuidagi reageerida kommentaaridele, mis on selgelt antisemiitlikud.“

Alles arginädala lõpus teatas erakonna pressiesindaja, et Livingstone'i liikmelisus erakonnas on peatatud ja alustatud on sõltumatut erakonnasisest uurimist, et lahendada antisemitismiprobleem selle ridades.

Siis võttis viimaks sõna ka Corbyn, kes vastas BBC ajakirjaniku küsimusele erakonna kriisis olemise kohta: „me ei ole kriisis, ei ole mingit kriisi.“

Ajaleht The Telegraph kirjutas laupäeval, et leiboristide juhtfiguurid kardavad, et Corbyni suutmatus probleemiga tegeleda võib tähendada tuhandetest häältest ilmajäämist kohalikel valimistel järgmisel nädalal. Allikad väitsid ajalehele, et kaalumisel on ka Corbyni kukutamine parteijuhi kohalt pärast Euroopa Liidu referendumit 23. juunil.