„Kui Nõukogude Liit kadus, viisid nad läbi oma rahvahääletused ja võisid „minna rahus“, keegi ei ähvardanud neid. Ei tehtud mingit katset hoida Balti riike jõuga kinni, kuigi selles küsimuses oli erinevaid arvamusi. Selle eest ei ole nähtud ega kuuldud mingit tänulikkust. Veelgi enam, hakati rääkima, et Nõukogude Liit „vägistas, kuritarvitas, ekspluateeris“. Ja mõned esitavad arveid 185 miljardile dollarile ei tea mille eest. Selle eest, et me ehitasime sinna tööstused, moderniseerisime nende majandused ning et investeeringud inimese kohta olid palju suuremad kui Vene NFSV-s?“ lausus Lavrov.

Lavrov rääkis, et kui ta küsis oma kolleegidelt NATO-s, miks nad tahtsid Balti riigid vastu võtta, sai ta vastuseks, et neile on jäänud igasugused foobiad nõukogude ajast ja veel Esimese maailmasõja ajast.

„NATO poolelt mõisteti, et tänapäeva Venemaa ei kujuta Balti riikidele mingit ohtu, aga kui nad võetakse NATO-sse vastu, nad rahunevad ning saavad olema rahulikud ja head suhted. Nad said NATO liikmeks, aga ei tulnud mingit rahu, eriti meie Leedu piiril. Leedu on mingil põhjusel kõige agressiivsem russofoobne riik ja juhib NATO-t Vene-vastasele kursile,“ teatas Lavrov.

„Mis puudutab Lätit ja Eestit, nõudsime me tegelikult algusest peale, et venekeelsetele elanikele tuleb anda kodakondsus, mitte mingi mõttesähvatuse alusel, vaid seda nõuavad ÜRO, Euroopa Nõukogu ja OSCE vastavad konventsioonid ja otsused. Siis öeldi meile, et konventsioonide kaitse vähemusrahvastele kehtib kahjuks ainult kodanike puhul. Niisiis jäid venelased Lätis ja Eestis mittekodanikeks hämmastava künismi tõttu,“ kuulutas Lavrov.